4 jajka
szklanka mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
szklanka cukru
dżemik malinowy:
szklanka malin
łyżka cukru
żelatyna
opakowanie borówek
kremówka (400 ml)
krem malinowy do tortów
barwnik fioletowy
galaretka malinowa
płatki migdałowe
kwiatki do ozdoby
- jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia,
- wlać do silikonowej formy-motyl,
- piec 30 minut w temperaturze 180 stopniach,
- biszkopt ostudzić, przekroić na 3 części,
- maliny wrzucić do rondelka, dodać łyżkę cukru, gotować na wolnym ogniu aż powstanie dżem, ostudzić,
- połowę galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu w połowie szklanki wody, ostudzić,
- 300 ml kremówki ubijać, pod koniec ubijania dodać krem malinowy,
- pierwszy blat posmarować ostudzonym dżemem, następnie kremem, przykryć drugim blatem czynność powtórzyć, przykryć trzecim blatem,
- wierzch oraz boki motyla także posmarować kremem,
- płatki migdałowe wysypać na dłoń i obłożyć boki,
- udekorować tort :)
- galaretkę wlewać jak już będzie zaczynała tężeć i wstawić od razu do lodówki
Łał....aż szkoda naruszyć to cudo. :)
OdpowiedzUsuńMagda M aleś mi zadała teraz smaka na coś słodkiego. Jak tak patrzę na ten tort to eh........:)
OdpowiedzUsuń