tort czekoladowy z cukierkami
biszkopt jasny (średnica tortownicy 18 cm)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 jajka (oddzielnie jajka i żółtka)
0,5 łyżeczki octu
¾ szklanki
cukru
0,5 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki
mąki ziemniaczanej
1/4 szklanki
oleju
biszkopt ciemny:
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 jajka (oddzielnie jajka i żółtka)
0,5 łyżeczki octu
¾ szklanki
cukru
0,5 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki
mąki ziemniaczanej
1/4 szklanki
oleju
2 łyżki kakao
krem:
500 ml śmietany 36%
300 g czekolady mlecznej bądź gorzkiej
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
1. przygotować
krem: śmietanę wlać do rondelka i doprowadzić do wrzenia, zdjąć z palnika,
wrzucić pokrojoną czekoladę i mieszać do roztopienia, dodać cukier i kawę,
wymieszać, wstawić na kilka godzin do lodówki,
2. biszkopt jasny: żółtka,
proszek do pieczenia i ocet wymieszać w wysokim naczyniu i odstawić do
wyrośnięcia, białka
ubić z cukrem na puszystą masę, dodać obie mąki ubijać, następnie dodać olej i
na koniec masę z żółtek, wylać do tortownicy wysmarowanej masłem, piec
40 minut w temperaturze 180 stopni,
3. tak
samo upiec ciemne ciasto, nie zapominając o kakao (dodać z mąką),
4. ostudzone
ciasta przekroić,
5. krem
wyjąć z lodówki, przed przełożeniem ubić chwilę mikserem,
6. przełożyć
blaty, udekorować cukiereczkami.
babeczki z dynią
samochód wykonany przez moją 2,5letnią córeczkę przy pomocy Pań w przedszkolu:)
babeczki:
195 g mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka cynamonu
pół łyżeczki soli
60 g roztopionego ostudzonego masła
200 g cukru
200-250 g dyni
1/4 szklanki mleka
2 jajka
krem:
kremówka
barwnik pomarańczowy
- dynię oczyścić z pestek, ugotować 15 minut, ostudzić, rozgnieść widelcem,
- suche składniki wymieszać w jednej misce, mokre składniki (mleko, jajka, masło, dynia) w drugiej misce, mokre wlać do suchych, wymieszać,
- masą wypełnić papilotki, piec 25-30 minut w 180 stopniach,
- udekorować kremem: kremówkę ubić dodać barwnik :)
domowe pierogi ruskie
ciasto:
2 szklanki mąki
łyżeczka soli
łyżeczka oleju
szklanka ciepłej wody
farsz:
6 średnich ziemniaków
3/4 kostki twarogu
cebula
sól i pieprz
boczek
cebula
- mąkę przesiać przez sitko, dodać sól i olej, stopniowo dodawać wodę i zagniatać aż będzie miękkie i elastyczne,
- obrane ziemniaki ugotować aż będą miękkie, rozgnieść tłuczkiem, cebulę drobno poszatkować, zeszklić na oleju dodać do ziemniaków,
- twaróg przepuścić przez praskę, dodać do ziemniaków, dodać sól i pieprz,
- ciasto rozwałkować cieniutko, wykroić kółka, nałożyć farsz, gotować aż pierogi wypłyną na wierzch,
- cebulę i boczek drobno poszatkować, usmażyć, wyłożyć na pierogi.
łatwe mini serniczki z galaretką
składniki na 4 mini serniczki :
kilka herbatników (ok. 15)
50 g roztopionego masła
pół kostki twarogu
galaretka cytrynowa
galaretka poziomkowa
- rozpuścić galaretkę cytrynową w szklance gorącej wody, odstawić do wystygnięcia,
- galaretkę poziomkową przygotować według przepisu na opakowaniu, odstawić,
- herbatniki rozkruszyć, dodać roztopione masło, ugnieść, wyłożyć dno foremek, wstawić do lodówki,
- zimną galaretkę cytrynową połączyć w blenderze z twarogiem, gdy zacznie tężeć przełożyć do foremek na spód z herbatników, wstawić do lodówki,
- gdy galaretka poziomkowa zacznie tężeć wylać na masę serową, wstawić do lodówki,
- ostrożnie wyjąć z foremek.
rogale maślane z budyniem
ciasto:
15 dag świeżych drożdży
szklanka ciepłego mleka
pół kostki masła
pół szklanki cukru
pół łyżeczki soli
3 jajka
4,5 szklanki mąki pszennej
budyń śmietankowy
2 szklanki mleka
2 łyżki cukru
5 łyżek roztopionego masła
- rozczyn: pół szklanki mleka, drożdże, łyżka cukru i mąki wymieszać w misce, odstawić aż rozczyn "ruszy",
- zrobić budyń według przepisu na opakowaniu i odstawić do wystudzenia,
- pozostałe mleko, masło i cukier zagotować w rondelku, odstawić na chwilę, żeby lekko wystygło (musi być ciepłe),
- do rozczyny dodać mąkę, jajka, sól i ciepłe mleko (z masłem i cukrem), zagnieść, w razie potrzeby dodać mąkę,
- gdy będzie już gładkie przełożyć do miski i odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi objętość,
- podzielić ciasto na 4 części, z każdej rozwałkować koło, podzielić na 8 trójkątów, posmarować roztopionym masłem, na każdą część wyłożyć budyń i zwijać rogaliki,
- rogaliki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować roztopionym masłem,
- piec 10-12 minut w tem. 200 stopni.
- po wyjęciu z piekarnika znowu posmarować roztopionym masłem.
pizza z rukolą i suszonymi pomidorami
ciasto:
250 g mąki pszennej
150 ml ciepłej wody
25 g świeżych drożdży
łyżeczka soli
pół łyżeczki cukru
łyżeczka oliwy z oliwek
sos:
250 g mąki pszennej
150 ml ciepłej wody
25 g świeżych drożdży
łyżeczka soli
pół łyżeczki cukru
łyżeczka oliwy z oliwek
sos:
ząbek czosnku
kilka listków bazylii
kilka listków bazylii
pół łyżeczki oliwy z oliwek
pomidor
sól, pieprz
nadzienie:
20 dag sera żółtego
5 suszonych pomidorów
rukola
pół cebuli
2 pieczarki
3 plastry boczku
kilka pomidorków cherry
sól, pieprz
5 suszonych pomidorów
rukola
pół cebuli
2 pieczarki
3 plastry boczku
kilka pomidorków cherry
sól, pieprz
- wodę wymieszać z drożdżami, łyżką mąki i cukrem, odstawić aż "ruszą",
- do miski wsypać pozostałe składniki na ciasto, dodać rozczyn, zagnieść,
- odstawić na 20 minut, w tym czasie przygotować sos: wszystkie składniki na sos wrzucić do blendera i rozdrobnić,
- ciasto rozwałkować, przełożyć do blachy, na ciasto wyłożyć sos pomidorowy, zetrzeć ser żółty, położyć pokrojone: cebulę, pieczarki, pomidory suszone, dodać pieprz i sól,
- piec w tem. 220 stopni 12-15 minut,
- na gorącą pizzę wyłożyć pomidorki cherry oraz rukolę.
szyszki z ryżu preparowanego i masy krówkowej
2 łyżki gotowej masy krówkowej
60 g margaryny
100 g ryżu preparowanego
- w rondelku rozpuścić margarynę i masę krówkową,
- gdy masa będzie gładka odstawić, żeby ostygła (musi być ciepła, ale nie gorąca),
- dodać stopniowo ryż, dokładnie wymieszać,
- uformować w dłoniach szyszki, mocno dociskać,
- wstawić do lodówki.
cukinia faszerowana mięsem mielonym
farsz do cukinii zrobiłam z tego, co miałam pod ręką: gotowany ryż, mięso mielone (łopatka), seler ze słoika,cebula, marchewka, koperek, por, przyprawy (sól, pieprz, lubczyk, pieprz ziołowy, papryka). Najpierw należy wydłubać środek z dyni, nałożyć farsz, piec w piekarniku w 180 stopniach 20 minut. Środek z cukinii użyję do placuszków :)
devolay z piersi z indyka po cygańsku
filet z indyka
ogórek
cebula
łyżka przecieru pomidorowego
pieczarka
sól, pieprz
jajko
bułka tarta
- cebulę, pieczarki i ogórek pokroić w kostkę, pieczarki i cebulę podsmażyć 10 minut na oleju, dodać ogórek, koncentrat, sól i pieprz,
- filet pokroić, rozbić, dodać sól i pieprz, wyłożyć farsz i zwinąć (można użyć wykałaczek),
- obtoczyć zwiniętego fileta najpierw w roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej i smażyć na patelni.
ekspresowe danie z pesto
30 liści bazylii
ząbek czosnku
łyżka orzeszków pinii (zrumienionych na patelni)
łyżka oliwy z oliwek
łyżka tartego parmezanu
sól i pieprz do smaku
makaron chiński (zalewany gorąca wodą)
- makaron włożyć do rondelka, zalać wrzątkiem, przykryć pokrywką, zostawić na 4 minuty, odcedzić,
- składniki na pesto rozdrobnić w blenderze, polać makaron :)
Orzeszki piniowe można zastąpić
pestkami dyni, orzechami nerkowca lub włoskimi. Orzeszki piniowe są bardzo drogie, więc polecam dynię. Zamiast parmezanu
można dawać twardy ser żółty.
Chciałam wypróbować smak i zrobiłam oryginalne pesto, czyli z pini i parmezanem. Czy się opłaca ? sprawdźcie sami :).......
Chciałam wypróbować smak i zrobiłam oryginalne pesto, czyli z pini i parmezanem. Czy się opłaca ? sprawdźcie sami :).......
domowy makowiec
ciasto (1 makowiec):
250-300 g mąki
10 g drożdży świeżych
1/4 szklanki cukru
łyżeczka cukru waniliowego
200 ml mleka
30 g miękkiego masła
masa:
200 g maku zmielonego (znalazłam taki w torebce można też kupić mak niebieski, który wymaga trzykrotnego zmielenia)
300 ml mleka
300 ml mleka
2 łyżki miodu
łyżka cukru
połowa olejku migdałowego
białko z 2 jajek
żółtko do posmarowania
- do miski wlać ciepłe mleko, dodać łyżkę cukru i drożdże, wymieszać pozostawić 5 -10 minut aż "ruszą",
- dodać 250 g mąki i pozostałe składniki na ciasto, dokładnie wyrobić, w razie potrzeby dodać pozostałą mąkę, odstawić do wyrośnięcia,
- przygotować masę makową: do garnka wlać mleko, dodać miód i cukier, zagotować,
- do gotującego mleka wsypać mak, wymieszać, zaczekać aż spęcznieje,
- dodać olejek i ubite białka, wymieszać,
- wyrośnięte ciasto rozwałkować tak aby krótsze boki miały długość trochę krótszą niż keksówka, wyłożyć masę makową, zwinąć krótszymi bokami, wierzch posmarować żółtkiem,
- przełożyć do keksówki i piec w tem. 200 stopni 40 minut.
zupa dyniowa na słodko
350 g dyni (miąższ)
500 ml wody
1 łyżka cukru
cukier waniliowy
pół szklanki mleka
łyżka cukru
1. miąższ
pokroić, zalać wodą, dodać cukier, ugotować,
2. kiedy
dynia będzie miękka lekko ostudzić zupę i zmiksować,
3. dodać
cukier waniliowy i mleko,
4. podawać
z lanymi kluseczkami, zacierkami bądź z makaronem.
wafelki mleczno orzechowe
masa mleczna:
1/4 szklanki mleka
2 łyżki cukru
150 g miękkiego masła
szklanka mleka w proszku
masa czekoladowo-orzechowa:
100 g masła
160 g masła orzechowego (typu nutella)
2 łyżki zmielonych orzechów
czekolada mleczna z kawałeczkami orzechów laskowych
3 wafle suche
- masa mleczna: mleko z cukrem zagotować, ostudzić, masło miksować, dodać mleko oraz mleko w proszku, miksować, nałożyć na wafla, przykryć drugim waflem,
- masa orzechowa: masło zmiksować, dodać nutellę, orzechy, miksować wyłożyć na wafel, przykryć trzecim,
- czekoladę z orzechami roztopić w rondelku, polać wafla, wstawić na noc do lodówki,
- następnego dnia pokroić na malutkie kwadraciki (prostokąciki)
Subskrybuj:
Posty (Atom)