młoda kapusta z żeberkami
1 kg żeberek
małą główka młodej kapusty
cebula
marchewka
sól, pieprz
ziele angielskie, liść laurowy
2 łyżki koncentratu pomidorowego
- żeberka pokroić i gotować 30 minut, dodać liść, ziele, poszatkowaną cebulę, kapustę i startą na dużych oczkach marchewkę, gotować 45 minut,
- pod koniec gotowania wyjąć żeberka, oddzielić od kości, pokroić drobno, przesmażyć na patelni i wrzucić do kapusty,
- dodać sól, pieprz, koncentrat, jeśli ktoś lubi może dodać koperek.
drożdżówka z truskawkami
Na ciasto:
szklanka mąki pszennej chlebowej
1 1/3 mąki pszennej3/4 szklanki ciepłego mleka
4 czubate łyżki cukru
jajko i jedno żółtko
szczypta soli
60 g roztopionego ciepłego masła
8 g suchych drożdży
na kruszonkę:
łyżka masła
3 łyżki mąki
truskawki
jajko
1.
Mleko, cukier, jajko, żółtko wymieszać w misce,
dodać mąkę, drożdże, masło i sól, wymieszać. Ciasto nie może się kleić, w razie
potrzeby dodać mąkę,
2.
Pozostawić w ciepłym miejscu 20 minut,
3.
Podzielić na 9 części uformować bułeczki,
wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia,
4.
Pozostawić na 20 minut,
5.
Na środku kieliszkiem wydrążyć kółeczka ,
przycisnąć do samej blaszki, w dziurce ułożyć truskawki,
6.
Posmarować bułki jajkiem i posypać kruszonką (wymieszać
masło z mąką,
7.
Piec 25 minut w 180 stopniach.
tęczowy sernik, sernik bez pieczenia
4 galaretki (ja dałam truskawkową, wiśniową, brzoskwiniową i gruszkową)
3 kostki chudego twarogu
truskawki
3 łyżki cukru
- rozpuścić galaretkę w szklance wrzącej wody, dodać łyżkę cukru, ostudzić, w blenderze zmiksować z kostką twarogu, wylać na blachę, wstawić do lodówki na godzinę,
- tak samo zrobić z dwiema następnymi galaretkami, po trzeciej warstwie ułożyć na wierzch pokrojone truskawki, galaretkę truskawkową rozpuścić w 1,5 szklance wody, jak wystygnie i będzie gęstniała wylać na truskawki, wstawić do lodówki.
na spód można wyłożyć herbatniki albo biszkopty
pierogi z mięsem
ciasto (ok 45 pierogów)
2 szklanki mąki
łyżeczka soli
łyżeczka oleju
szklanka ciepłej wody
cebulka zapiekana
farsz:
filet z kurczaka, mięso z rosołu
- mąkę przesiać przez sitko, dodać sól i olej, stopniowo dodawać wodę i zagniatać aż będzie miękkie i elastyczne,
- na farsz zużyłam mięso pozostałe z rosołu z kuru i trochę fileta z kurczaka, zmieliłam przez maszynkę z marchewką z rosołu i z cebulą, przyprawiłam.
- ciasto rozwałkować cieniutko, wykroić duże kółka, nałożyć farsz, skleić, gotować 5 minut, posypać cebulką
pizza z krewetkami
Ciasto:
25 g drożdży
3 szklanki mąki
pół łyżki cukru
pół łyżeczki soli
1 łyżka olejuSkładniki:
10 mrożonych krewetek
oliwki krojone
pomidor
cebula
6 pieczarek
pół puszki pomidorów krojonych
oregano, sól, pieprz
mała papryka (kolor
według uznania)
30 dag sera żółtego
sól, pieprz
1. w
misce rozpuścić drożdże w szklance ciepłej wody z dodatkiem cukru, soli i łyżki
mąki, zaczekać pół godziny,
2. dodać
mąkę i olej, wyrabiać do uzyskania jednolitej masy, odstawić do wyrośnięcia,
3. ciasto rozwałkować, przełożyć do blachy, posmarować sosem pomidorowym,
4, wyłożyć pokrojoną cebulę, pieczarki, pomidory, krewetki, oliwki, posypać startym serem, dodać sól i pieprz,
4. piec 20 minut w temperaturze 180 stopni.
makaron z krewetkami, danie chińskie
bardzo prosty przepis na danie, które jadłam w restauracji chińskiej pod nazwą smażony makaron chiński z krewetkami i mix warzywny
składniki:
krewetki mrożone
mrożona mieszanka chińska
sos sojowy
makaron chiński
pieprz i sól
makaron ugotować, krewetki włożyć na 5 minut do gorącej wody, usmażyć z warzywami i sosem sojowym, dodać makaron i sól i pieprz do smaku
składniki:
krewetki mrożone
mrożona mieszanka chińska
sos sojowy
makaron chiński
pieprz i sól
makaron ugotować, krewetki włożyć na 5 minut do gorącej wody, usmażyć z warzywami i sosem sojowym, dodać makaron i sól i pieprz do smaku
babeczki z czereśniami
przepis na babeczki znajdziecie tutaj
zamiast truskawek należy dodać czereśnie
babeczki z truskawkami, truskawkowe babeczki, truskawkowe muffinki
Składniki na 12 mufinek:
250 g mąki
150 g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
¾ szklanki mleka
¾ szklanki oleju
truskawki
1.
W
jednej misce wymieszać (łyżką) suche składniki w drugiej mokre,
2.
Mokre
składniki wlać do suchych i wymieszać łyżką, dodać pokrojone truskawki, zamieszać,
3.
w
dziurach w blasze umieścić papilotki i wypełnić ciastem,
4.
piec
20 minut w 180 stopniach.babeczki z truskawkami i rabarbarem
Składniki na 12 mufinek:
250 g mąki
150 g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
¾ szklanki mleka
¾ szklanki oleju
rabarbar
truskawki
1.
W
jednej misce wymieszać (łyżką) suche składniki w drugiej mokre,
2.
Mokre
składniki wlać do suchych i wymieszać łyżką, dodać pokrojone truskawki i pokrojony rabarbar, zamieszać,
3.
w
dziurach w blasze umieścić papilotki i wypełnić ciastem,
4.
piec
20 minut w 180 stopniach.
Subskrybuj:
Posty (Atom)