biszkopt jasny (średnica tortownicy 18 cm)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 jajka (oddzielnie jajka i żółtka)
0,5 łyżeczki octu
¾ szklanki
cukru
0,5 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki
mąki ziemniaczanej
1/4 szklanki
oleju
biszkopt ciemny:
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 jajka (oddzielnie jajka i żółtka)
0,5 łyżeczki octu
¾ szklanki
cukru
0,5 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki
mąki ziemniaczanej
1/4 szklanki
oleju
2 łyżki kakao
krem:
500 ml śmietany 36%
300 g czekolady mlecznej bądź gorzkiej
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
1. przygotować
krem: śmietanę wlać do rondelka i doprowadzić do wrzenia, zdjąć z palnika,
wrzucić pokrojoną czekoladę i mieszać do roztopienia, dodać cukier i kawę,
wymieszać, wstawić na kilka godzin do lodówki,
2. biszkopt jasny: żółtka,
proszek do pieczenia i ocet wymieszać w wysokim naczyniu i odstawić do
wyrośnięcia, białka
ubić z cukrem na puszystą masę, dodać obie mąki ubijać, następnie dodać olej i
na koniec masę z żółtek, wylać do tortownicy wysmarowanej masłem, piec
40 minut w temperaturze 180 stopni,
3. tak
samo upiec ciemne ciasto, nie zapominając o kakao (dodać z mąką),
4. ostudzone
ciasta przekroić,
5. krem
wyjąć z lodówki, przed przełożeniem ubić chwilę mikserem,
6. przełożyć
blaty, udekorować cukiereczkami.
Wystawny ten tort i robi smak
OdpowiedzUsuńwygląda apetycznie zjadłabym cukiereczki
OdpowiedzUsuńCo ja bym dała za gryza tego ciasta. Moje lenistwo musi się wreszcie skończyć i muszę się wziąć do roboty. Może i ja upiekę takie cudo w jakiś wolny dzień.
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na dekoracje tortu, myślę,że kiedyś skorzystam :-)
OdpowiedzUsuńOzdoba jest jest wzięta przepisu na roladę biszkoptową od Weroniki Chilmon
OdpowiedzUsuńto chyba jakiś dowcip, nigdy wcześniej nie wchodziłam na bloga tej Pani a taką ozdobę może wymyślić każdy pozdrawiam Anonima :)
UsuńCieszę się że wykorzystano mój pomysł na ozdobę tortu :)Fajnie wygląda :)
OdpowiedzUsuń