swoje tiramisu wyłożyłam w kwadratowej blasze o bokach 24 cm
28 biszkoptów
500 g mascarpone
2 jajka
2 łyżki cukru pudru
150 ml kremówki
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
kieliszek likieru amaretto (25 ml)
kakao
- kawę zalać szklanką gorącej wody, ostudzić,
- oddzielić białka od żółtek, ubić białka na sztywno, do żółtek dodać cukier i ubić na puszystą masę,
- dodać mascarpone, białka i likier,
- w oddzielnym naczyniu ubić kremówkę, dodać do masy, wymieszać łyżką,
- na blachę wyłożyć nasączone w kawie biszkopty, warstwę kremu, drugą warstwę nasączonych biszkoptów i kremu,
- wierzch posypać kakao, odstawić na min. 5 godzin do lodówki.
pyszności ! :)
OdpowiedzUsuńTiramisu nie jest tak łatwo zrobić. Potrzebowałem aż 4 podejścia aby wyszło Tiramisu a nie zupa.
OdpowiedzUsuńpoproszę kawałek
OdpowiedzUsuń32 łyzki cukru pudru?
OdpowiedzUsuńpomyłka 2 łyżki
OdpowiedzUsuń