składniki na ciasto (2 strucle):
0,5 kg mąki
pół kostki drożdży
0,5 kostki roztopionej ciepłej margaryny
szklanka mleka
4/5 szklanki cukru (ciasto jest słodkie, czyli takie jak lubię, ale można dodać mniej cukru)
2 żółtka
kilka kropel ekstraktu waniliowego lub aromatu waniliowego
marmolada owocowa
- przygotować rozczyn: pół szklanki ciepłego mleka, drożdże, łyżkę cukru i mąki wymieszać i zaczekać aż rozczyn "ruszy",
- do rozczynu dodać pozostałe składniki na ciasto, zamieszać łyżką a następnie wyrobić aż ciasto będzie odchodziło od ręki,
- pozostawić do wyrośnięcia na godzinę,
- po tym czasie uderzyć pięścią w ciasto i ponownie zagnieść,
- ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować, posmarować marmoladą, zwinąć,
- przełożyć do blachy, ciasto można posmarować białkiem
- piec 40 minut w 180-200 stopniach.