gulasz z żołądków drobiowych
pół kg żołądków drobiowych
marchew
korzeń selera
pietruszka
cebula
1/4 szklanki kremówki
2 łyżki mąki
koperek
łyżka masła
sól i pieprz
1. żołądki umyć, gotować 30 minut, dodać pokrojoną w kostkę marchewkę, cebulę, seler i pietruszkę, gotować 30 minut,
2. odlać wodę, na patelni rozpuścić masło, wrzucić żołądki z warzywami, dodać śmietanę, mąkę, koperek, sól i pieprz do smaku, smażyć aż zgęstnieje, w razie potrzeby dodać więcej mąki.
chleb cebulowy
500g mąki pszennej
40 g drożdży
2 garści cebulek zapiekanych
jajko
1,5 łyżeczki soli
płaska łyżeczka cukru
200 ml ciepłej wody
- z drożdży, cukru, 50 ml wody i łyżki mąki przygotować rozczyn, zamieszać,odstawić na 15 minut,
- dodać pozostałe składniki, wyrobić masę i odstawić na 45 minut,
- keksówkę posmarować masłem i posypać nułką tartą,
- po 45 minutach ciasto ugniatać łyżką, przełożyc do foremki, nadać kształt chlebka i wyrównać powierzchnię, wierzch posmarować wodą,
- zostawić na 20 minut,
- piekarnik nagrzać do 250 stopni C, włożyć blachę i zmniejszyć do 220 stopni C, piec 45 minut,
- po wyjęciu owinąć ścierką i pozostawić do wystygnięcia.
domowa zupa pieczrkowa
porcja rosołowa
pół kg pieczarek
garść makaronu (świderki)
cebula
2 marchwie
korzeń pietruszki
pół pora
sól, pieprz,
łyżka vegety
1/4 szklanki śmietany kremówki (może być inna)
nać pietruszki do dekoracji
- zagotować 2 l. wody, dodać porcję rosołową, gotować 30 minut, odszumować,
- marchew, pietruszkę, seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do zupy, dodać cebulę, przyprawy i pieczarki pokrojone w plastry, gotować 20 minut, dodać makaron (nie za dużo, bo wypije całą wodę), gotować 15 minut,
- śmietanę zahartować, dodać do zupy, posypać pietruszką.
pizzerinki na cebulowym spodzie
ciasto:
250 g mąki
jajko
łyżeczka soli
75 ml przegotowanej ciepłej wody
cebulki zapiekane w torebce (2 czubate łyżki)
rozczyn:
25 ml przegotowanej ciepłej wody
20 g drożdży
pół łyżeczki cukru
farsz:
5 pieczarek
pół czerwonej papryki
2 plastry boczku
20 dag sera żółtego
sok pomidorowy
garść ziół prowansalskich i oregano
pieprz, sól
250 g mąki
jajko
łyżeczka soli
75 ml przegotowanej ciepłej wody
cebulki zapiekane w torebce (2 czubate łyżki)
rozczyn:
25 ml przegotowanej ciepłej wody
20 g drożdży
pół łyżeczki cukru
farsz:
5 pieczarek
pół czerwonej papryki
2 plastry boczku
20 dag sera żółtego
sok pomidorowy
garść ziół prowansalskich i oregano
pieprz, sól
- wymieszać składniki na rozczyn, odstawić na 15 minut,
- dodać resztę składników na ciasto, wyrobić, odstawić na 40 minut,
- formujemy 4 małe placki,
- w oddzielnej miseczce połączyć sok pomidorowy z ziołami, oregano, szczyptą soli i odrobiną pieprzu, posmarować ciasto,
- pieczarki pokroić w kostkę, przesmażyć na patelni, wyłożyć na sosie, następnie pokroić paprykę i boczek i wyłożyć na pieczarki,
- na wierzch posypać startym serem,
- piec 30 minut w 180 stopniach.
tartaletki z galaretką i owocami
przepis na ciasto pochodzi z opakowania Mokate Cappuccino o smaku waniliowym
składniki na ciasto:
2 łyżki Mokate cappuccino o smaku waniliowym
280 g mąki
80 g migdałów mielonych
80 g cukru
200 g zimnego masła
ponadto:
galaretka
mrożone maliny, jagody, truskawki
- składniki na ciasto zagnieść, foremki do tartaletek posmarować masłem i posypać bułką,
- wyłożyć foremki ciastem, nakłuć widelcem, piec 25 minut w temperaturze 180 stopni,
- zrobić galaretkę według przepisu na opakowaniu, ostudzić, dodać owoce,
- tężejącą galaretkę wylać do tartaletek, wstawić do lodówki, można ozdobić bitą śmietaną
Subskrybuj:
Posty (Atom)