babeczki jogurtowe z brzoskwiniami
Składniki:
1,5 szklanki mąki
200 g brzoskwiń z puszki
1/2 szklanki cukru
100 g stopionej margaryny
cukier waniliowy
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
400 g jogurtu naturalnego albo brzoskwiniowego
- w misce ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać jogurt, miksować,
- dodać mąkę i proszek do pieczenia na koniec margarynę,
- brzoskwinie pokroić w kosteczkę obtoczyć w mące, dodać do ciasta i zamieszać łyżką, wypełnić papilotki, piec 30 minut w tem. 180 stopni,
- najlepsze na następny dzień.
właściwości folii aluminiowej
Folia
aluminiowa ma różne właściwości w zależności od ułożenia. Stosując ją musimy
pamiętać, że błyszcząca strona zatrzymuje a matowa przepuszcza ciepło. Jeśli
chcemy przechować gorące danie to zawijamy je w folię tak, aby błyszcząca
strona była od środka. Jeśli chcemy coś szybko upiec układamy folię błyszczącą
stroną na zewnątrz.
porady kulinarne
dotyczące jajek:
- Aby po ugotowaniu jajek łatwiej było zdejmować skorupkę, należy obficie polać jajka zimną wodą,
- Aby jajka nie pękały podczas gotowania, należy dodać do wody nieco octu.
- Pamiętajmy, że przed użyciem jajek myjemy je,
- Nie gotujmy jajek zbyt długo, bo im dłużej je gotujemy są tym samym mniej smaczne i na żółtku robi się brzydki "nalot",
- Świeże jajko włożone do osolonej wody idzie na dno, a jajko stare pływa na powierzchni,
- Jajka przeznaczone do gotowania powinny mieć temperaturę pokojową,
cheeseburger
składniki:
duża bułka z sezamem
cebula
plaster sera
plaster boczku wędzonego
filet z kurczaka
5 plastrów ogórka
plaster pomidora
ketchup, majonez
sałata
bułka tarta
jajko
- fileta obtoczyć w jajku oraz mące i usmażyć razem z boczkiem bułkę przekroić na pół, podgrzać w mikrofali,
- dolną część posmarować ketchupem, górną majonezem, położył liść sałaty, cebulę pokrojoną w paski, pomidora, ogórka, fileta, plaster sera oraz boczku na wierch położyć bułkę.
placek po węgiersku
składniki na 2 porcje
sos:
20 dag karkówki
3 łyżki mąki
pół puszki pomidorów krojonych
cebula
3 pieczarki
ząbek czosnku
1 łyżka papryki słodkiej
sól, pieprz
placek:
6 ziemniakój
jako
2 łyżki kaszy manny
sól, pieprz
2 łyżki śmietany, koperek
- karkówkę, cebulę, pieczarki pokroić w kostkę usmażyć, przełożyć do garnka, zalać 2 szklankami wody, dodać przyprawy i dusić aż mięso będzie miękkie,
- na koniec podać pokrojony w plasterki czosnek, pomidory i mąkę, dusić 5 minut,
- ziemniaki obrać i zetrzeć (na małych oczkach), dodać jajko, sól, pieprz, kaszę i dobrze wymieszać,
- smażyć 2 duże placki na dobrze rozgrzanym oleju,
- usmażony placek ułożyć na płaskim talerzu, na połowę placka wyłożyć połowę farszu, przykryć druga połówką, złożyć, wierch posmarować śmietaną i posypac koperkiem, to samo zrobić z drugim plackiem.
Subskrybuj:
Posty (Atom)