zupa z suszonych grzybów na soku z kapusty kiszonej z kluseczkami


podgrzybki świeże albo
słoik suszonych podgrzybków/ prawdziwków
marchew
seler
por
100 ml soku z kapusty kiszonej
liść laurowy
ziele angielskie
sól
pieprz
mąka do zagęszczenia 
2 łyżki śmietany

10 ziemniaków
3 łyżki mąki



ciasto murzynek




                                                                      250 g margaryny
4 jajka
3 łyżki kakao
1,5 szklanki cukru
1,5 szklanki mąki pszennej
3 krople aromatu waniliowego
pół tabliczki gorzkiej czekolady
łyżeczka proszku do pieczenia
wiórki kokosowe (do posypania)
4 łyżki wody
1.   do małego garnka włożyć margarynę, dodać wodę, cukier, olejek, czekoladę i kakao, gotować na małym ogniu do połączenia składników, zagotować, ostudzić,
2.  białka oddzielić od żółtek, białka ubić, żółtka dodać do masy kakaowej,
3.   odlać z masy szklankę (można więcej),
4.   do masy pozostałej w garnku dodać mąkę z proszkiem i miksować, dodać białko, wymieszać łyżką,
5.    piec 45 minut w temperaturze 180 stopni C,
6.   poczekać aż trochę ostygnie, przekroić wzdłuż, jeden placek polać masą odstawioną w szklance, przykryć drugim plackiem, rozsmarować resztę polewy, posypać wiórkami kokosowymi.

pyszne 3 BIT bez pieczenia




składniki (na blachę o wymiarach 25 cm  x 37 cm):
puszka masy krówkowej
2 budynie waniliowe (najlepiej bez cukru)
3 szklanki mleka
400 ml kremówki
2 śmietan-fixy
57 herbatników kakaowych (mogą być zwykłe) - na jedną warstwę  19 sztuk
 2 kawałki mlecznej czekolady
  1. masę podgrzać, budynie przygotować według przepisu w 3 szklankach mleka,
  2. kremówkę ubić na sztywno z fixami,
  3. na blasze wyłożonej folią do pieczenia ułożyć pierwszą warstwę herbatników, kajmak, drugą warstwę herbatników, ciepły budyń, trzecią warstwę herbatników i ubitą kremówkę,
  4. wierzch można posypać kakao bądź czekoladą,
  5. odstawić na noc do lodówki.



rurki z kremem malinowym


co zrobić z resztek mięsa? - tani obiad






 składniki
trochę karkówki, boczku, kiełbasy (może być wędlina, parówki, szynka itp) 
marchewka
cebula
mogą być pieczarki, papryka
koperek (zawsze mam mrożony w zamrażalce)
pół łyżki masła
łyżka mąki
sól i pieprz

makaron
  1. mięso pokroić w kostkę przesmażyć na oleju, w rondelku ugotować pół litra wody, wrzucić mięso, gotować 20 minut,
  2. dodać pokrojoną w kostkę marchew, cebulę, pieczarki, gotować 20 minut, przyprawić solą i pieprzem, dodać koperek,
  3. wymieszać mąkę w małej ilości wody wlać do sosu, gotować 5 minut, podać z makaronem.


czarno-białe ciasteczka



składniki (na ok. 20 ciasteczek):
60 g masła
szklanka mąki + łyżka
pół łyżeczki proszku do pieczenia
60 g cukru pudru
żółtko
łyżka kakao
łyżka mleka
kilka kropel dowolnego olejku (aromatu) do ciast - może być cytrynowy, pomarańczowy albo waniliowy
białko

 
  1. do miski wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier puder, dodać pokrojone w kostkę masło oraz żółtko, zagnieść.
  2. ciasto podzielić na dwie równe części, do jednej dodać kakao, łyżkę mąki i mleko, zagnieść,do drugiej aromat do ciast,
  3. oba ciasta wstawić na pół godziny do lodówki, po tym czasie należy rozwałkować oba kawałki  na płaty o tej samej grubości,
  4. białko lekko ubić,
  5. jasne ciasto posmarować białkiem, położyć ciemny płat ciasta, ponownie posmarować białkiem, zwinąć razem w rulon,
  6. rulon włożyć na 10 minut do lodówki, nagrzać piekarnik do 180 stopni, rulon pokroić na plastry i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, piec 15 minut.

faworki, chrusty



na ciasto:
200 mąki pszennej tortowej
4 żółtka
kostka masła
25ml  spirytusu
100 ml śmietany
szczypta soli
dodatkowo:
tłuszcz do smażenia (smalec, planta)
cukier puder do posypania
  1. wszystkie składniki zagnieść, ciasto rozwałkować, pokroić aby wyszły prostokąty ok 3 cm szer
    i 7 dł, na środku każdego prostokąta zrobić nacięcie i przełożyć, smażyć w gorącym tłuszczy,
  2.  wyłożyć na papierowe ręczniki, posypać cukrem pudrem.

sernik z pierniczkami


masa serowa:
4 kostki twarogu po 250 g
szklanka cukru
kostka miękkiego masła albo margaryny
7 jaj
budyń waniliowy

2 opakowania pierniczków (miałam akurat z nadzieniem)

spód:
24 herbatniki
1/4 masła

  1. na blachę wyłożyć papier do pieczenia, herbatniki rozdrobnić w blenderze, zagnieść z masłem, wyłożyć na blasze,
  2. masło (margarynę) utrzeć z cukrem, dodać żółtka,  miksować,
  3. twaróg przecisnąć 2 razy przez praskę (ewentualnie dwukrotnie zmielić), dodać do masy, miksować, dodać budyń,  dobrze wymieszać,
  4. białka ubić na sztywno, dodać do masy, delikatnie wymieszać,
  5. część masy sernikowej wylać na herbatniki, ułożyć pierniczki, zalać pozostałą masą, piec godzinę w 180 st.

polecam również:

 

obwarzanki, oponki


0,5 kg twarogu półtłustego
4 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
4 jajka
2 łyżki śmietany
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki miękkiego masła
1 łyżka spirytusu

smalec lub olej do smażenia


z podanych składników zagnieść ciasto, rozwałkować, wykrawać szklanką duże krążki a kieliszkiem małe środki, smażyć obwarzanki oraz kulki (powstałe ze środka)w gorącym smalcu (oleju) z obu stron na złocisty kolor, usmażone ułożyć na papierowy ręczniku i posypać cukrem pudrem.

pyszne domowe pączki



1 kg mąki
10 dag drożdży
10 dag cukru
1,5 szklanki mleka
0,5 szklanki wody
7 żółtek + 1 jajko
6 łyżek oleju
kieliszek wódki lub spirytusu
cukier waniliowy
sok z cytryny
sól

1) z drożdży, łyżki cukru, 2 łyżek mąki i szklanki ciepłego  mleka robimy rozczyn, pozostawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia,
2) utrzeć jajko i żółtka z cukrem, dodać mąkę i cukier waniliowy, sok z cytryny, olej, wodę  i resztę mleka, sól i wódkę (spirytus), rozczyn z drożdży, wszystko wymieszać i zagnieść ciasto do momentu aż będą pokazywać się pęcherzyki na powierzchni ciasta,
3) zostawić do wyrośnięcia na parę godzin,
4) brać po kawałku ciasta, rozwałkować, zrobić szklanką krążki,
5) ułożyć na stole do wyrośnięcia,
6) na rozgrzany tłuszcz położyć pączki i smażyć kilka minut, po wyjęciu posypać cukrem pudrem.


wszystko o cieście pierogowym

  • mąkę do pierogów przesiewamy z dodatkiem soli, ale należy pamiętać, że do farszu słodkiego ilość soli nie powinna przekraczać szczypty,
  • ciasto wyrabiamy z wodą letnią lub gorącą, ilość wody zależy od wilgotności mąki, podana w przepisach ilość wody jest tylko orientacyjna,
  • ciasto wymaga długiego ręcznego wyrabiania, aż stanie się gładkie, elastyczne, miękkie i lśniące, struktura ciasta powinna być jednolita bez grudek i smug,
  • ciasto dzielimy na kilka porcji i wałkujemy od środka we wszystkich kierunkach, równomiernie naciskając wałkiem i nadając mu kształt koła, nie mogą być zbyt cienkie, gdyż łatwo będą pękały, nie może być przesuszone (dlatego części, których nie wałkujemy muszą być przykryte ściereczką),
  • nie podsypujemy zbyt wiele mąki, gdyż pierogi nie zlepią się,
  • uformowane i dokładnie zlepione pierogi wrzucamy (po jednym) do płaskiego garnka z osolonym wrzątkiem, powinny swobodnie pływać, należy mieszać je drewnianą łyżką, aby nie przywarły do dna,
  • zagotowane pod przykrywką  wypływają na powierzchnię i dogotowują się po zdjęciu pokrywki na małym ogni, co trwa kilka minut,
  • wyjęte z wody należy odsączyć i natychmiast podać
 oto kilka propozycji pierogów:

 pierogi z kaszą gryczaną



pierogi z twarogiem na maśle




pierogi z truskawkami


pierogi z mięsem


domowe pierogi ruskie






sałatka w makaronie typu MUSZLE



bardzo prosta sałatka, dużo na talerzu a mało składników :)
makaron typu muszle należy ugotować 15 minut w słonej wodzie.
składniki na sałatkę, które wykorzystałam: parówka, kukurydza, ser żółty, papryka czerwona, ogórek konserwowy, majonez, koperek, sól i pieprz.

śledzie w sosie śmietanowym



4 matiasy
łyżka majonezu
łyżka śmietany
łyżeczka musztardy
4 ogórki konserwowe
cebula czerwona
szalotka
cebula biała
sól, pieprz

  1. matiasy wymoczyć godzinę w wodzie, pokroić,
  2. w misce wymieszać śmietanę, majonez, musztardę, sól, pieprz, szalotkę i jeden ogórek pokrojone w kostkę, wymieszać, polać śledzie, zostawić na godzinę,
  3. śledzie wyłożyć na talerz, obie cebule i ogórki pokroić w kosteczkę, ułożyć na talerzu.
pomysł zaczerpnęłam  ze strony 

tort z bitą śmietaną i z brzoskwiniami



biszkopt:
6 jajek (oddzielnie białka i żółtka)
1,5 szklanki cukru
1 szklanka mąki zwykłej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
0,5 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka octu

masa:
2 kremówki ( po 400 ml)
śnieżka
żelatyna deserowa albo śmietan-fix
puszka brzoskwiń

barwniki niebieski i różowy 

migdały do dekoracji
  1.      żółtka, proszek do pieczenia i ocet wymieszać w wysokim naczyniu i odstawić
    do wyrośnięcia,
    2.   
    białka ubić z cukrem na puszystą masę,
3.    dodać obie mąki ubijać, następnie dodać olej i na koniec masę z żółtek,
4.    piec w okrągłej formie (średnica 23 cm) wysmarowanej masłem  40 minut w temperaturze 180 stopni,
5. ciasto ostudzić i przekroić na 3 części,
6. blaty nasączyć sokiem brzoskwiniowym z puszki, brzoskwinie pokroić w kwadraciki, ułożyć na blacie,
7. ubić jedną kremówkę z częścią śnieżki (śmietana nie zważy się ) i dodać trochę żelatyny deserowej (bezpośrednio do śmietany) albo śmietan-fix, dobrze ubić, 
8. wyłożyć na brzoskwinie, przykryć nasączonym drugim blatem, wyłożyć brzoskwinie i na wszystko ułożyć trzeci nasączony blat,  tort wstawić na noc do lodówki,
9.  ubić drugą kremówkę ze śnieżką i żelatyną, posmarować boki tortu i okleić migdałami,
10. resztę masy wykorzystać do ozdoby wierzchu tortu.

piernik z masą z kaszy mannej





składniki na blaty:
3 szklanki mąki pszennej
pół szklanki miodu
pół szklanki cukru
łyżeczka sody
2 jajka
łyżeczka przyprawy korzennej

krem:
2 szklanki mleka
6 łyżek kaszy mannej
miękka margaryna (200 g)
pół szklanki cukru

polewa:
użyłam bombki czekoladowe ze świąt i łyżeczkę kwaśnej śmietany

orzechy i wiórki kokosowe

ciasto piekłam w kwadratowej blasze o bokach 24 cm

  1. miód zagotować z cukrem, dodać do mąki, wymieszać, dodać całe jajka, sodę oraz przyprawę, zagnieść, podzielić na 3 części (moje wyszły po 206 g), wstawić na pół godziny do lodówki, następnie upiec każdą oddzielnie po 15-18 minut w 280 stopniach, ostudzić,
  2. do rondelka wlać mleko, dodać cukier oraz kaszę, zagotować i ostudzić,
  3.  margarynę utrzeć, dodać zimną kaszę, miksować min. 5 minut, przełożyć blaty,
  4. czekoladę roztopić w rondelku, dodać śmietanę, posmarować wierzch ciasta, ozdobić.


piernikowe tiramisu

co zrobić z pozostałymi po świętach piernikami odpowiedź jest prosta - PIERNIKOWE TIRAMISU :)



pierniki ok 20
łyżeczka masła
kremówka 200 ml
pół opakowania mascarpone
żółtko
łyżka żelatyny deserowej
kilka kropel amaretto albo olejku migdałowego
 łyżka cukru pudru

4 obręcze 
  1. pierniki pokruszyć i rozdrobnić w blenderze,
  2.  do miski wsypać 3 łyżki rozkruszonych pierników dodać masło, zagnieść, wyłożyć na dole każdej obręczy,
  3. kremówkę ubić, dodać mascarpone miksować do uzyskania jednolitej konsystencji, 
  4. dodać cukier puder i żelatynę, żółtko i olejek,
  5. wykładać w obręczach masa, kruszone pierniki, masa, kruszone pierniki itd,
  6. wstawić do lodówki.



                                               polecam również:



ozorki w galarecie


2 ozorki
2 marchewki 
cebula
seler
puszka groszku konserwowanego
żelatyna
koperek
natka pietruszki
liść laurowy
ziele angielskie
sól, pieprz

  1. ozorki gotować 30 minut, wylać wodę, obrać,
  2. do garnka nalać 3 l. zimnej wody, zagotować, włożyć ozorki, gotować ok 40 minut, odszumować oraz włożyć całą marchew, seler, cebulę, ziele i liść laurowy, sól i pieprz gotować aż wszystko będzie miękkie,
  3. ozorki i marchew  pokroić w plastry, ułożyć w naczyniu koperek, groszek, ozorki, marchew, groszek, ozorki, marchew, pietruszka  zalać przecedzonym wywarem pozostałym z gotowania wymieszanym z żelatyną,
  4. odstawić do lodówki.

sałatka z paluszkami krabowymi




15 paluszków krabowych
2 ogórki kiszone
pół opakowania dużego makaronu chińskiego
pół puszki kukurydzy
łyżka majonezu
sól, pieprz

1.     makaron gotować 3 minuty, odcedzić na sicie i  pokroić,
2.    maluszki pokroić w plasterki, ogórki w kostkę, wszystko wymieszać, dodać majonez,    sól i pieprz do smaku.



snikers II



ciasto:
4 pełne szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki brązowego cukru (może być zwykły)
200 g margaryny
2 jajka i 2 żółtka
4 łyżki miodu (ja dałam sztuczny)
4 łyżki mleka
2 łyżeczki sody

masa orzechowa:
3 łyżki miodu
100 g posiekanych  orzechów włoskich
100 g rozdrobnionych orzechów laskowych
100 g margaryny
pół szklanki cukru

masa biała:
budyń waniliowy (jeśli duży to pół)
2 łyżki cukru
300 ml mleka
pół łyżki mąki ziemniaczanej
50 g masła/ miękkiej margaryny

puszka masy krówkowej (kajmak)

  1. składniki na ciasto zagnieść, podzielić na 3 równe części [żeby mieć pewność, że są jednakowe zważyłam wszystkie - każda ważyła 406 g :)], włożyć na pół godziny do lodówki,
  2. w rondelku rozpuścić margarynę, dodać miód i cukier, gdy masa zacznie się gotować wsypać orzechy, gotować 3 minuty, odstawić do wystygnięcia,
  3. dwie części rozwałkować przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (ja robiłam w kwadratowej blasze o bokach 24 cm), piec 15 minut w 180 stopniach,
  4. trzecią część rozwałkować, przełożyć na blachę a na wierzch wylać masę orzechową, piec 18 minut w 180 stopniach,
  5. wszystkie blaty ostudzić,
  6. masa biała: w rondelku zagotować 250 ml mleka z cukrem, w pozostałym mleku rozpuścić budyń z mąką, wlać do gotującego się mleka, mieszać, ostudzić, miksować z masłem do uzyskania jednolitego kremu,
  7. kładziemy warstwy blat, kajmak, blat, masa biała, blat z masą orzechową albo blat, masa biała, blat, kajmak,  warstwa z masą orzechową :))) odstawić na noc do lodówki

wigilijne pierogi z kapustą i grzybami



 pierogi (wyszło mi 45 sztuk):
szklanka mąki
pół szklanki ciepłej wody
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki  oleju
 
nadzienie:
   250 g kiszonej kapusty
   szklanka suszonych grzybów
   sól, pieprz

1.     grzyby wymoczyć w zimnej wodzie kilka godzin (najlepiej całą noc).
2.     kapustę i grzyby drobniutko pokroić i usmażyć aż będą miękkie, dodać sól i pieprz.
3.     do miski wsypać mąkę i sól, dodać olej i stopniowo wodę,
4.     wyrabiać ciasto aż będzie elastyczne.
5.     odcinać po kawałku i wałkować bardzo cieniutko, za pomocą szklanki wykroić kółka, nałożyć farsz i zlepić brzegi.
6.     gotowe pierogi wrzucić do osolonej wrzącej wody. Od momentu , gdy pierogi wypłyną na wierzch gotować jeszcze 2-3 minuty.
7.    

sernik królewski





 Ciasto:
400 g mąki
kostka masła
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki cukru
1 żółtko
2 łyżki kakao
2 łyżki śmietany

Krem:
1 kg zmielonego twarogu
1 kostka masła
6 jajek
2 szklanki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej

1.  składniki na ciasto zagnieść, podzielić na dwie części (większą i mniejszą), uformować kule, mniejszą mrozić przez godzinę a większą włożyć do lodówki,
2.  większą częścią wykleić blachę wyłożoną papierem do pieczenia,
3.  białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywno,
4.  masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka, twaróg, cukier i mąkę, na koniec dodać pianę i delikatnie wymieszać,
5.  masę wylać na ciasto w blasze i na to zetrzeć mniejszą kulę,
6.  piec 1,5 godziny w tem. 180 stopni C.

proste pyszne ciasto marchewkowe




2 szklanki mąki
2 szklanki cukru
4 całe jajka
1 1/3 szklanki oleju
1 szklanka wiórek kokosowych
1 łyżeczka cynamonu
1 szklanka startej marchwi (ja tarkuję na większych oczkach)
 1 1/2  łyżeczki proszku do pieczenia

pół tabliczki czekolady
posypka


 utrzeć jaja z cukrem, dodać olej, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, następnie wiórki kokosowe i cynamon i marchewkę, piec 45 minut w 180 stopniach,
ciasto ostudzić, polać rozpuszczoną czekoladą 
użyłam blachy 23 cm x 35 cm

SMACZNEGO :)

babka piaskowa z kakao



150 g mąki ziemniaczanej
150 g mąki pszennej
200 g cukru
200 g margaryny
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
pół łyżeczki soku z cytryny (ewentualnie kilka kropel olejku cytrynowego)

  1. żółtka utrzeć z cukrem i margaryną, dodać mąkę i proszek, miksować,
  2. ubić białka z sokiem z cytryny,  dodać do masy, wymieszać,
  3. masę podzielić na 2 części do jednej dodać kakao, 
  4. keksówkę wysmarować tłuszczem, wyłożyć część białej masy, następnie ciemną i na koniec resztę białej,
  5. piec 60 minut w 180 stopniach.

mój ulubiony murzynek








 

250 g margaryny
4 jajka
3 łyżki kakao
1,5 szklanki cukru
1,5 szklanki mąki pszennej
3 krople aromatu waniliowego
pół tabliczki gorzkiej czekolady
łyżeczka proszku do pieczenia
wiórki kokosowe (do posypania)
4 łyżki wody
1.   do małego garnka włożyć margarynę, dodać wodę, cukier, olejek, czekoladę i kakao, gotować na małym ogniu do połączenia składników, zagotować, ostudzić,
2.  białka oddzielić od żółtek, białka ubić, żółtka dodać do masy kakaowej,
3.   odlać z masy szklankę (można więcej),
4.   do masy pozostałej w garnku dodać mąkę z proszkiem i miksować, dodać białko, wymieszać łyżką,
5.    piec 45 minut w temperaturze 180 stopni C,
6.   poczekać aż trochę ostygnie, przekroić wzdłuż, jeden placek polać masą odstawioną w szklance, przykryć drugim plackiem, rozsmarować resztę polewy, posypać wiórkami kokosowymi.

jak zrobić lukier



białko
cukier puder
kilka kropel olejku pomarańczowego

ewentualnie kolorowe barwniki


  1. do białka wsypać cukier puder, mieszać widelcem do rozpuszczenia cukru, dodawać cukier puder aż lukier będzie gęsty, 
  2. dodać kilka kropel olejku pomarańczowego,
  3.  w celu uzyskania koloru dodać barwniki :)

pyszny sernik z brzoskwiniami





CIASTO:
3 szklanki mąki
½ szklanki cukru
kostka masła
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia

MASA:
1 kg twarogu
kostka masła
1 ½ szklanki cukru
5 jajek
1 budyń śmietankowy
aromat cytrynowy
1 puszka brzoskwiń

PIANA Z BIAŁEK:
5 białek
0,5 szklanki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Ciasto:
1.   z podanych składników wyrobić ciasto i podzielić na 2 części (jedną 1/3 i drugą 2/3). Włożyć na godzinę do lodówki,
2.  większą część wyłożyć blachę, zapiec 10 minut.
Masa:
1.   utrzeć miękkie masło z cukrem, dodać całe jajka, twaróg,
  budyń i olejek,  na koniec pokrojone brzoskwinie i
  wymieszać łyżką,
2.  wylać na zapieczone ciasto,

Piana:
      białka ubić z cukrem i mąką ziemniaczaną, pianę
                     polać na masę serową

Na pianę starkować na dużych oczkach pozostałe ciasto, piec godzinę w 180 stopniach C.