1
kg mąki
10
dag drożdży
10
dag cukru
1,5
szklanki mleka
0,5
szklanki wody
7
żółtek + 1 jajko
6
łyżek oleju
kieliszek
wódki lub spirytusu
cukier
waniliowy
sok
z cytryny
sól
1) z drożdży, łyżki cukru, 2 łyżek
mąki i szklanki ciepłego mleka robimy
rozczyn, pozostawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia,
2) utrzeć jajko i żółtka z cukrem,
dodać mąkę i cukier waniliowy, sok z cytryny, olej, wodę i resztę mleka, sól i wódkę (spirytus),
rozczyn z drożdży, wszystko wymieszać i zagnieść ciasto do momentu aż będą
pokazywać się pęcherzyki na powierzchni ciasta,
3) zostawić do wyrośnięcia na parę
godzin,
4) brać po kawałku ciasta,
rozwałkować, zrobić szklanką krążki,
5) ułożyć na stole do wyrośnięcia,
6) na rozgrzany tłuszcz położyć
pączki i smażyć kilka minut, po wyjęciu posypać cukrem pudrem.
domowe najlepsze:)
OdpowiedzUsuńNie ma to jak domowej roboty pączek, ten to ma smak i nie jest nadmuchany jak sklepowy. Nawet najlepsza cukiernia nie zrobi jak my sami w domu!!!!!
OdpowiedzUsuń