6 jajek (oddzielnie białka i żółtka)
1,5 szklanki cukru
1 szklanka mąki zwykłej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
0,5 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka octu
masa:
2 kremówki ( po 400 ml)
śnieżka
żelatyna deserowa albo śmietan-fix
puszka brzoskwiń
barwniki niebieski i różowy
migdały do dekoracji
- żółtka, proszek do pieczenia i ocet wymieszać w
wysokim naczyniu i odstawić
do wyrośnięcia,
2. białka ubić z cukrem na puszystą masę,
3. dodać obie mąki ubijać, następnie dodać olej i
na koniec masę z żółtek,
4. piec w okrągłej formie (średnica 23 cm) wysmarowanej masłem 40 minut w temperaturze 180 stopni,
5. ciasto ostudzić i przekroić na 3 części,
6. blaty nasączyć sokiem brzoskwiniowym z puszki, brzoskwinie pokroić w kwadraciki, ułożyć na blacie,
7. ubić jedną kremówkę z częścią śnieżki (śmietana nie zważy się ) i
dodać trochę żelatyny deserowej (bezpośrednio do śmietany) albo śmietan-fix, dobrze
ubić,
8. wyłożyć na brzoskwinie, przykryć nasączonym drugim blatem, wyłożyć
brzoskwinie i na wszystko ułożyć trzeci nasączony blat, tort wstawić na
noc do lodówki,
9. ubić drugą kremówkę ze śnieżką i żelatyną, posmarować boki tortu i okleić migdałami,
10. resztę masy wykorzystać do ozdoby wierzchu tortu.
Ślicznie udekorowany :)
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda,ale szkoda ,ze nie widać po przekrojeniu.
OdpowiedzUsuńsuper przepis i bardzo dobrze opisany, wiec dzisiaj biorę sie za jego pieczenie,na jutrzejsze urodzinki synka. Dziekuje i pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuń