tort z bitą śmietaną i z brzoskwiniami



biszkopt:
6 jajek (oddzielnie białka i żółtka)
1,5 szklanki cukru
1 szklanka mąki zwykłej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
0,5 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka octu

masa:
2 kremówki ( po 400 ml)
śnieżka
żelatyna deserowa albo śmietan-fix
puszka brzoskwiń

barwniki niebieski i różowy 

migdały do dekoracji
  1.      żółtka, proszek do pieczenia i ocet wymieszać w wysokim naczyniu i odstawić
    do wyrośnięcia,
    2.   
    białka ubić z cukrem na puszystą masę,
3.    dodać obie mąki ubijać, następnie dodać olej i na koniec masę z żółtek,
4.    piec w okrągłej formie (średnica 23 cm) wysmarowanej masłem  40 minut w temperaturze 180 stopni,
5. ciasto ostudzić i przekroić na 3 części,
6. blaty nasączyć sokiem brzoskwiniowym z puszki, brzoskwinie pokroić w kwadraciki, ułożyć na blacie,
7. ubić jedną kremówkę z częścią śnieżki (śmietana nie zważy się ) i dodać trochę żelatyny deserowej (bezpośrednio do śmietany) albo śmietan-fix, dobrze ubić, 
8. wyłożyć na brzoskwinie, przykryć nasączonym drugim blatem, wyłożyć brzoskwinie i na wszystko ułożyć trzeci nasączony blat,  tort wstawić na noc do lodówki,
9.  ubić drugą kremówkę ze śnieżką i żelatyną, posmarować boki tortu i okleić migdałami,
10. resztę masy wykorzystać do ozdoby wierzchu tortu.

3 komentarze:

  1. Smakowicie wygląda,ale szkoda ,ze nie widać po przekrojeniu.

    OdpowiedzUsuń
  2. super przepis i bardzo dobrze opisany, wiec dzisiaj biorę sie za jego pieczenie,na jutrzejsze urodzinki synka. Dziekuje i pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń