tort RAFAELLO






biszkopt:

6 jajek (oddzielnie białka i żółtka)

1,5 szklanki cukru

1 szklanka mąki zwykłej

0,5 szklanki mąki ziemniaczanej

0,5 szklanki oleju

2 łyżeczki proszku do pieczenia

łyżeczka octu


masa:
biała czekolada
100 g wiórek kokosowych
śmietana kremówka 300 g
śmietana-fix

migdały do dekoracji
sok pomarańczowy do nasączenia biszkopta

  
1.    Żółtka, proszek do pieczenia i ocet wymieszać w wysokim naczyniu i odstawić
 do wyrośnięcia,
2.    Białka ubić z cukrem na puszystą masę,
3.    Dodać obie mąki ubijać, następnie dodać olej i na koniec masę z żółtek,
4.    Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, piec  40 minut w temperaturze 180 stopni,
5. Czekoladę rozpuścić w rondelku, trochę ostudzić,
6. Kremówkę ubić, dodać śmietana-fix, czekoladę  ubijać, podzielić na 3 części, do dwóch dodać wiórki kokosowe i wymieszać (śmietanę bez wiórek używamy do dekoracji),
7. Ostudzone ciasto przekroić na 3 części, nasączyć sokiem, pierwszy blat posmarować jedną częścią  śmietany, przykryć drugim blatem, posmarować drugą częścią śmietany, przykryć trzecim blatem,
8. Boki tortu i wierzch przykryć cienką warstwą śmietany, migdały uprażyć na patelni, wyłożyć boki,  wierzch ozdobić za pomocą szprycy.

10 komentarzy:

  1. dla mnie to jeden z najprostszych, ale i najlepszych tortów :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaką średnice ma mieć blacha?

    OdpowiedzUsuń
  3. uwaga mam dziś urodziny, a pojutrze będę robiła imprezę i zamierzam wypróbować przepis, trzymajcie kciuki :D!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no to trzymam kciuki daj znać jak wyszedł :)

      Usuń
    2. bardzo dobry !:D

      Usuń
    3. bardzo mnie to cieszy :)

      Usuń
    4. w końcu udało mi się znaleźć przepis na tort raffaelo :) jutro próbuję, mam nadzieję, że się uda

      Usuń