15 g drożdży
200 ml ciepłej wody
50 g brązowego cukru
pół łyżeczki soli
pół kg mąki pszennej
jajko
50 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
rozmącone jajko
sezam
powidła
kg śliwek węgierek
2 łyżki cukru
- śliwki obrać z pestek, przełożyć do rondelka, dodać 2 łyżki cukru i 2 łyżki wody, gotować na wolnym ogniu aż powstanie marmolada,
- do miski włożyć drożdże, zalać wodą, wymieszać, po 5 minutach dodać cukier, sól oraz stopniowo 400 g mąki, dobrze wyrobić ciasto,
- dodać jajka i roztopione, ostudzone masło, wyrabiać, dodając pozostałą mąkę,
- wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut (w ciągu tego czasu 2 razy odgazować wbijając pięść),
- podzielić ciasto na 4 części, uformować wałki a następnie chałkę, odstawić na 30 minut,
- przed upieczeniem posmarować ciasto rozmąconym jajkiem, posypać sezamem (makiem, kruszonką),
- nagrzać piekarnik do 180 stopni, piec 30 minut.
- ostudzić podać z powidłami.
pyszności :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam chałkę z powidłami śliwkowymi ! :)
OdpowiedzUsuń