domowa chałka z powidłami śliwkowymi



15 g drożdży
200 ml ciepłej wody
50 g brązowego cukru
pół łyżeczki soli
pół kg mąki pszennej
jajko
50 g  rozpuszczonego i ostudzonego masła

rozmącone jajko
sezam

 powidła
kg śliwek węgierek
2 łyżki cukru

  1. śliwki obrać z pestek, przełożyć do rondelka, dodać 2 łyżki cukru i 2 łyżki wody, gotować na wolnym ogniu aż powstanie marmolada,
  2. do miski włożyć drożdże, zalać wodą, wymieszać, po 5 minutach dodać cukier, sól oraz stopniowo 400 g mąki, dobrze wyrobić ciasto,
  3. dodać jajka i roztopione, ostudzone masło, wyrabiać, dodając pozostałą mąkę,
  4. wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut (w ciągu tego czasu 2 razy odgazować wbijając pięść),
  5. podzielić ciasto na 4 części, uformować wałki a następnie chałkę, odstawić na 30 minut,
  6. przed upieczeniem posmarować ciasto rozmąconym jajkiem, posypać sezamem (makiem, kruszonką),
  7. nagrzać piekarnik do 180 stopni, piec 30 minut.
  8. ostudzić podać z powidłami.

2 komentarze: