ciasto z wiśniami i migdałami


spód:
1 3/4 szklanki mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
pół szklanki cukru
jajko
pół margaryny

nadzienie:
0,5 kg wiśni bez pestek
3 łyżki cukru
opakowanie budyniu wiśnowego

wierzch:
6 łyżek mąki
6 łyżek cukru
2 jajka

płatki migdałowe do posypania

  1. składniki na spód zagnieść, owinąć w folię i odstawić do lodówki na minimum pół godziny,
  2. wiśnie gotować kilka minut na małym ogniu z cukrem i szklanką wody, ostudzić, wiśnie przełożyć do innej miski, do powstałego wystudzonego kompotu dodać budyń, wymieszać i zagotować, dodać wiśnie, 
  3. wyjąć ciasto z lodówki, wyłożyć na tortownicę wysmarowaną masłem, utworzyć krawędzie i docisnąć, 
  4. na ciasto wyłożyć masę wiśniową,
  5. wierzch: jajka z cukrem ubić na puszystą masę, dodać mąkę, wyłożyc na masę, posypać płatkami migdałowymi,
  6. piec 45 minut w temperaturze 160 stopni

1 komentarz: