spód:
1 3/4 szklanki mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
pół szklanki cukru
jajko
pół margaryny
nadzienie:
0,5 kg wiśni bez pestek
3 łyżki cukru
opakowanie budyniu wiśnowego
wierzch:
6 łyżek mąki
6 łyżek cukru
2 jajka
płatki migdałowe do posypania
- składniki na spód zagnieść, owinąć w folię i odstawić do lodówki na minimum pół godziny,
- wiśnie gotować kilka minut na małym ogniu z cukrem i szklanką wody, ostudzić, wiśnie przełożyć do innej miski, do powstałego wystudzonego kompotu dodać budyń, wymieszać i zagotować, dodać wiśnie,
- wyjąć ciasto z lodówki, wyłożyć na tortownicę wysmarowaną masłem, utworzyć krawędzie i docisnąć,
- na ciasto wyłożyć masę wiśniową,
- wierzch: jajka z cukrem ubić na puszystą masę, dodać mąkę, wyłożyc na masę, posypać płatkami migdałowymi,
- piec 45 minut w temperaturze 160 stopni
Jak z wiśniami to ja chcę :) uwielbiam wiśnie :)
OdpowiedzUsuń