pszenne bułeczki z sezamem


szklanka mleka
4 szklanki mąki pszennej
paczka suchych drożdży (8 g)
łyżeczka cukru
łyżeczka soli
jajko
2 łyżki masła

na wierzch bułeczek:
roztopiona łyżka masła
ziarna sezamu


  1. mleko podgrzać, dodać masło, wymieszać, wbić jajko, wymieszać,
  2. mąkę przesiać do miski, dodać drożdże, wlać mleko, wyrobić długo i dokłądnie, ciasto wstawić do ciepłego piekarnika, żeby wyrosło,
  3. wyrobić ponownie, uformować wałek na stolnicy, pokroić na 10 kawałków, uformować bułeczki,
  4. ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawić 30 minut,
  5. masło roztopić i ostudzić, posmarować bułki, posypać sezamem,
  6. piec 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz