szklanka mleka
4 szklanki mąki pszennej
paczka suchych drożdży (8 g)
łyżeczka cukru
łyżeczka soli
jajko
2 łyżki masła
na wierzch bułeczek:
roztopiona łyżka masła
ziarna sezamu
- mleko podgrzać, dodać masło, wymieszać, wbić jajko, wymieszać,
- mąkę przesiać do miski, dodać drożdże, wlać mleko, wyrobić długo i dokłądnie, ciasto wstawić do ciepłego piekarnika, żeby wyrosło,
- wyrobić ponownie, uformować wałek na stolnicy, pokroić na 10 kawałków, uformować bułeczki,
- ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawić 30 minut,
- masło roztopić i ostudzić, posmarować bułki, posypać sezamem,
- piec 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz