spód:
2 szklanki mąki pszennej
150 g zimnego masła
1/4 szklanki cukru
2 żółtka
łyżka kwaśnej śmietany
masa:
250 ml śmietany 36%
pół szklanki mleka
1,5 tabliczki białej czekolady
3 łyżeczki żelatyny
2 łyżki cukru
truskawki
galaretka truskawkowa
- składniki na spód zagnieść, odstawić na 20 minut do lodówki, wykleić ciastem blachę do tarty (wysmarowaną masłem) piec 20 minut w 180 stopniach,
- 3 łyżeczki żelatyny zalać 3 łyżkami wody, odstawić na 5 minut,
- w rondelku zagotować śmietanę, mleko, i cukier, zdjąć z palnika, dodać czekoladę, mieszać do roztopienia czekolady, dodać żelatynę,
- wystudzoną masą zalać ostudzone ciasto, wstawić do lodówki,
- gdy masa stężeje wyłożyć na wierzchu pokrojone truskawki,
- galaretkę rozpuścić w szklance wody, tężejącą polać truskawki, ciasto wstawić do lodówki.
mmm, jaka apetyczna!!!
OdpowiedzUsuńPiękna kolorystyka o smakach już nie wspomnę :)
OdpowiedzUsuń