CIASTO:
3 szklanki mąki
½ szklanki cukru
kostka masła
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
MASA:
1 kg twarogu
kostka masła
1 ½ szklanki cukru
5 jajek
1 budyń śmietankowy
aromat cytrynowy
1 puszka brzoskwiń
PIANA Z BIAŁEK:
5 białek
0,5 szklanki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Ciasto:
1. z
podanych składników wyrobić ciasto i podzielić na 2 części (jedną 1/3 i drugą
2/3). Włożyć na godzinę do lodówki,
2. większą część wyłożyć blachę, zapiec 10
minut.
Masa:
1. utrzeć
miękkie masło z cukrem, dodać całe jajka, twaróg,
budyń i olejek, na koniec pokrojone brzoskwinie i
wymieszać łyżką,
budyń i olejek, na koniec pokrojone brzoskwinie i
wymieszać łyżką,
2. wylać na zapieczone ciasto,
Piana:
białka
ubić z cukrem i mąką ziemniaczaną, pianę
polać na masę serową
polać na masę serową
Na pianę starkować na dużych oczkach pozostałe ciasto, piec godzinę w
180 stopniach C.
Sernik z brzoskwiniami to u mnie tradycja ! Uwielbiam go :)
OdpowiedzUsuń