składniki na
ciasto:
pół kg mąki pszennej
200 g masła
łyżka smalcu
2 żółtka
łyżka octu
łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
pół szklanki kwaśnej
śmietany
nadzienie:
pół kg truskawek
2 białka
2 białka
1.
składniki na ciasto energicznie zagnieść,
podzielić na dwie równe części, jedną włożyć na dwie godziny do lodówki, drugą
do zamrażalnika,
3.
podpieczone ciasto posypać bułką tartą, wyłożyć
pokrojone truskawki (oczywiście umyte i bez szypułek),
4.
białko ubić z łyżką cukru, wyłożyć na truskawki,
5.
na wierzch zetrzeć ciasto z zamrażalnika, piec
50 min w tem. 180 stopni.
w sobotę robiłam bardzo dobra ta szarlotka, dzięki za przepis
OdpowiedzUsuń