Rosół z kury z makaronem własnej roboty
(porcja dla 4 osób)
Rosół
pół
kury
2,5 l wody
cebula
2
średnie marchwie
natka
pietruszki
seler
(korzeń)
maggi
(świeża)
sól
pieprz
- kurę umyć, podzielić na porcje, zalać zimną wodą, zagotować, pogotować ok. 30 minut i odszumować.
- dodać całe marchwie, cebulę, seler gotować godzinę na wolnym ogniu (w razie potrzeby dłużej) w tym czasie przygotować makaron.
Makaron
0,5 kg mąki
3
jajka
woda
sól
- Na stolnicę przesiać mąkę, dodać resztę składników i zagniatać do uzyskania jednolitej masy (wodę dodawać w miarę potrzeby).
- Ciasto rozwałkować, pokroić w kwadraty o wymiarach 5 cm x 5 cm i przepuścić przez maszynkę do makaronu albo zwinąć w rulon i pokroić na paseczki. Gotować 5 minut w osolonej wodzie.
Rosół
podawać z makaronem, kawałkami
ugotowanej marchwi i posypać posiekaną natką
pietruszki.