placek po węgiersku


składniki na 2 porcje

sos:
20 dag karkówki
3 łyżki mąki
pół puszki pomidorów krojonych
cebula
3 pieczarki
ząbek czosnku
1 łyżka papryki słodkiej
sól, pieprz

placek:
6 ziemniakój
jako
2 łyżki kaszy manny
sól, pieprz

2 łyżki śmietany, koperek

  1. karkówkę, cebulę, pieczarki pokroić w kostkę usmażyć, przełożyć do garnka, zalać 2 szklankami wody, dodać przyprawy i dusić aż mięso będzie miękkie,
  2. na koniec podać pokrojony w plasterki czosnek, pomidory i mąkę, dusić 5 minut,
  3. ziemniaki obrać i zetrzeć (na małych oczkach), dodać jajko, sól, pieprz, kaszę i dobrze wymieszać,
  4. smażyć 2 duże placki na dobrze rozgrzanym oleju,
  5. usmażony placek ułożyć na płaskim talerzu, na połowę placka wyłożyć połowę farszu, przykryć druga połówką, złożyć, wierch posmarować śmietaną i posypac koperkiem, to samo zrobić z drugim plackiem.