strucla drożdżowa z marmoladą




składniki na ciasto (2 strucle):
0,5 kg mąki
pół kostki drożdży
0,5 kostki roztopionej ciepłej  margaryny
szklanka mleka
4/5 szklanki cukru (ciasto jest słodkie, czyli takie jak lubię, ale  można dodać mniej cukru)
2 żółtka
kilka kropel ekstraktu waniliowego lub aromatu waniliowego

marmolada owocowa



  1. przygotować rozczyn: pół szklanki ciepłego mleka, drożdże,  łyżkę cukru i mąki wymieszać i zaczekać aż rozczyn "ruszy",
  2. do rozczynu dodać pozostałe składniki na ciasto, zamieszać łyżką a następnie wyrobić aż ciasto będzie odchodziło od ręki, 
  3. pozostawić do wyrośnięcia na godzinę,
  4. po tym czasie uderzyć pięścią w ciasto i ponownie  zagnieść,
  5. ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować, posmarować marmoladą, zwinąć,
  6. przełożyć do blachy, ciasto można posmarować białkiem
  7.  piec 40 minut w 180-200  stopniach.

4 komentarze:

  1. Pycha, bardzo lubię domowe wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny pomysł, lubię takie ciasta:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, uwielbiam pachnące ciasta drożdżowe :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm pycha!
    Zapraszam do siebie na zupę krem z pieczonych buraków!:)

    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń