tort śmietanowiec



biszkopt:
6 jajek (oddzielnie białka i żółtka)
1,5 szklanki cukru
1 szklanka mąki zwykłej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
0,5 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka octu

1.    żółtka, proszek do pieczenia i ocet wymieszać w wysokim naczyniu i odstawić
 do wyrośnięcia,
2.    białka ubić z cukrem na puszystą masę,
3.    dodać obie mąki ubijać, następnie dodać olej i na koniec masę z żółtek,
4.    wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, piec  40 minut w temperaturze 180 stopni.

masa:
3 dowolne galaretki
2,5 szklanki mleka
szklanka cukru
cukier waniliowy
jogurt naturalny (150 ml)
kremówka 220 ml
8 łyżeczek żelatyny do deserów

1.    każdą z galaretek  rozpuścić w szklance wrzątku, dobrze wymieszać,  wstawić do lodówki,
2.    mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, zestawić z ognia i wsypać żelatynę, dobrze wymieszać, ostudzić,
3.    dodać jogurt, kremówkę ubić , wymieszać delikatnie z masą,  dodać pokrojone w kostkę (albo inne kształty) galaretki, odstawić do lodówki na kilka minut żeby masa zgęstniała.  

Biszkopt przekroić, przełożyć masą, wstawić do lodówki, na górę można wyłożyć owoce i zalać galaretką. 

2 komentarze: