biszkopt:
6 jajek
(oddzielnie białka i żółtka)
1,5 szklanki
cukru
1 szklanka mąki
zwykłej
0,5 szklanki
mąki ziemniaczanej
0,5 szklanki
oleju
2 łyżeczki
proszku do pieczenia
łyżeczka octu
1.
żółtka, proszek do pieczenia i ocet wymieszać w wysokim naczyniu i
odstawić
do wyrośnięcia,
2.
białka ubić z cukrem na puszystą masę,
3.
dodać obie mąki ubijać, następnie dodać olej i na koniec masę z żółtek,
4.
wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, piec 40 minut w temperaturze 180 stopni.
masa:
3 dowolne
galaretki
2,5 szklanki
mleka
szklanka cukru
cukier waniliowy
jogurt naturalny
(150 ml)
kremówka 220 ml
8 łyżeczek
żelatyny do deserów
1. każdą z galaretek rozpuścić w szklance wrzątku, dobrze wymieszać, wstawić do lodówki,
2. mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym,
zestawić z ognia i wsypać żelatynę, dobrze wymieszać, ostudzić,
3. dodać
jogurt, kremówkę ubić , wymieszać delikatnie z masą, dodać pokrojone w kostkę (albo inne kształty)
galaretki, odstawić do lodówki na kilka minut żeby masa zgęstniała.
Biszkopt przekroić, przełożyć masą,
wstawić do lodówki, na górę można wyłożyć owoce i zalać galaretką.
Wspaniały torcik :D Bardzo takie lubię ;)
OdpowiedzUsuńCudnie kolorowy :)
OdpowiedzUsuń