Ja zrobiłam tort z dwóch biszkoptów: kakaowego i białego
tylko dlatego że moja córeczka zjadła mi jeden czekoladowy blat i musiałam
upiec drugi biszkopt. Tort może być wyłącznie kakaowy, do białego nie dodajemy
kakao.
Składniki na biszkopt:
6 jajek (oddzielnie białka i żółtka)
1,5 szklanki cukru
1 szklanka mąki zwykłej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
0,5 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka octu
0,5 szklanki kakao
1. Żółtka, proszek
do pieczenia i ocet wymieszać w wysokim naczyniu i odstawić
do wyrośnięcia,
2. Białka ubić z
cukrem na puszystą masę,
3. Dodać obie mąki
ubijać, następnie dodać olej i na koniec masę z żółtek i kakao,
4. Wylać na blachę
wyłożoną papierem do pieczenia, piec 40
minut w temperaturze 180 stopni.
Przepiękny:)
OdpowiedzUsuńpiękny tort ! pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńJa tak jak i Twoja córka sama zjadłabym ten czekoladowy :-)
OdpowiedzUsuńOd razu widać,że pyszny:)