Pyszne grube i przede wszystkim miękkie pierniki, które
najlepiej zrobić parę tygodni przed Świętami, i przechowywać w szczelnym
pojemniku. Można je później ładnie zapakować jako prezent albo postawić na
stole………….
PYSZNE
GRUBE PIERNIKI
Składniki:
1 kg mąki pszennej
6 żółtek
3 białka
1 i 1/3 szklanki
cukru
3 łyżki kakao
200 ml śmietany
3 łyżeczki sody
przyprawę do
pierników
1 kostka masła
1 słoik miodu (400 g)
1.
w dużej misce wymieszać kakao z mąką, odstawić.
2.
miód
zagotować z przyprawami, odstawić, włożyć masło, poczekać aż się rozpuści i
wystygnie.
3.
w śmietanie rozpuścić sodę, odstawić aż śmietana
zwiększy swą objętość
4.
białka ubić na pianę, dodać cukier, ubijać,
dodawać żółtka.
5.
ubite jaja wlewać do mąki i delikatnie
wymieszać, wlać miód i dalej mieszać. Na koniec dodać śmietanę z sodą.
6.
odstawić na 24 godziny,
7.
ciasto rozwałkować podsypując mąką na grubość ok
3 cm i wykrawać pierniczki,
8.
wykładać na blasze wyłożonej papierem do
pieczenia,
9.
piec 15 minut w temperaturze 150 stopni C,
udekorować według uznania