świąteczne pierniki



Pyszne grube i przede wszystkim miękkie pierniki, które najlepiej zrobić parę tygodni przed Świętami, i przechowywać w szczelnym pojemniku. Można je później ładnie zapakować jako prezent albo postawić na stole………….
PYSZNE  GRUBE PIERNIKI
Składniki:
    1 kg mąki pszennej
    6 żółtek
    3 białka
    1 i 1/3 szklanki cukru
    3 łyżki kakao
    200 ml śmietany
    3 łyżeczki sody
     przyprawę do pierników
    1 kostka masła
     1 słoik miodu (400 g)


1.    w dużej misce wymieszać  kakao z mąką, odstawić.
2.     miód zagotować z przyprawami, odstawić, włożyć masło, poczekać aż się rozpuści i wystygnie.
3.    w śmietanie rozpuścić sodę, odstawić aż śmietana zwiększy swą objętość
4.    białka ubić na pianę, dodać cukier, ubijać, dodawać żółtka.
5.    ubite jaja wlewać do mąki i delikatnie wymieszać, wlać miód i dalej mieszać. Na koniec dodać śmietanę z sodą.
6.    odstawić na 24 godziny,
7.    ciasto rozwałkować podsypując mąką na grubość ok 3 cm i wykrawać pierniczki,
8.    wykładać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia,
9.    piec 15 minut w temperaturze 150 stopni C, udekorować według uznania