pierogi z kapustą i grzybami



Ciasto z poniższego przepisu jest mięciutkie i elastyczne. Przy wykonywaniu pierogów należy pamiętać, że najważniejsze jest powolne dodawanie mąki do początkowej kluchy  oraz długie wyrabianie ciasta.  Ja od razu robię pierogi i parę uszek do barszczu. Oczywiście robienie pierogów jest czynnością pracochłonną dlatego tez mrożę parę i gdy tylko mam ochotę wrzucam do gorącej wody i gotowe.

Pierogi z kapustą i grzybami
składniki (na około 50 pierogów):
pół kg mąki pszennej + do podsypywania
szklanka gorącej wody
 łyżeczka soli

nadzienie:
   0,5 kg kiszonej kapusty
   szklanka suszonych grzybów
   sól, pieprz

1.     grzyby wymoczyć w zimnej wodzie kilka godzin (najlepiej całą noc).
2.     kapustę i grzyby drobniutko pokroić i usmażyć aż będą miękkie, dodać sól i pieprz.
3.     na stolnicę wysypać połowę mąki, posolić, wlać wodę  (musi być gorąca, ale tak żeby nie parzyła naszych rąk), wymieszać łyżką.
4.     ugniatać ciasto dodając resztę mąki, wyrabiać do momentu aż będzie elastyczne.
5.     odcinać po kawałku i wałkować bardzo cieniutko, za pomocą szklanki wykroić kółka, nałożyć farsz i zlepić brzegi.
6.     gotowe pierogi wrzucić do osolonej wrzącej wody. Od momentu , gdy pierogi wypłyną na wierzch gotować jeszcze 2-3 minuty.
7.     pierogi usmażyć na patelni. Podawać z podsmażoną cebulką.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz