Ciasto z
poniższego przepisu jest mięciutkie i elastyczne. Przy wykonywaniu pierogów
należy pamiętać, że najważniejsze jest powolne dodawanie mąki do początkowej
kluchy oraz długie wyrabianie
ciasta. Ja od razu robię pierogi i parę
uszek do barszczu. Oczywiście robienie pierogów jest czynnością pracochłonną
dlatego tez mrożę parę i gdy tylko mam ochotę wrzucam do gorącej wody i gotowe.
Pierogi z kapustą i grzybami
składniki
(na około 50 pierogów):
pół kg mąki pszennej + do podsypywania
szklanka gorącej wody
łyżeczka soli
nadzienie:
0,5 kg kiszonej kapusty
szklanka suszonych grzybów
sól, pieprz
1. grzyby
wymoczyć w zimnej wodzie kilka godzin (najlepiej całą noc).
2. kapustę
i grzyby drobniutko pokroić i usmażyć aż będą miękkie, dodać sól i pieprz.
3. na
stolnicę wysypać połowę mąki, posolić, wlać wodę (musi być gorąca, ale tak żeby nie parzyła
naszych rąk), wymieszać łyżką.
4. ugniatać
ciasto dodając resztę mąki, wyrabiać do momentu aż będzie elastyczne.
5. odcinać
po kawałku i wałkować bardzo cieniutko, za pomocą szklanki wykroić kółka,
nałożyć farsz i zlepić brzegi.
6. gotowe
pierogi wrzucić do osolonej wrzącej wody. Od momentu , gdy pierogi wypłyną na
wierzch gotować jeszcze 2-3 minuty.
7. pierogi
usmażyć na patelni. Podawać z podsmażoną cebulką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz