▼
co zrobić z resztek mięsa? - tani obiad
składniki
trochę karkówki, boczku, kiełbasy (może być wędlina, parówki, szynka itp)
marchewka
cebula
mogą być pieczarki, papryka
koperek (zawsze mam mrożony w zamrażalce)
pół łyżki masła
łyżka mąki
sól i pieprz
makaron
- mięso pokroić w kostkę przesmażyć na oleju, w rondelku ugotować pół litra wody, wrzucić mięso, gotować 20 minut,
- dodać pokrojoną w kostkę marchew, cebulę, pieczarki, gotować 20 minut, przyprawić solą i pieprzem, dodać koperek,
- wymieszać mąkę w małej ilości wody wlać do sosu, gotować 5 minut, podać z makaronem.
czarno-białe ciasteczka
składniki (na ok. 20 ciasteczek):
60 g masła
szklanka mąki + łyżka
pół łyżeczki proszku do pieczenia
60 g cukru pudru
żółtko
łyżka kakao
łyżka mleka
kilka kropel dowolnego olejku (aromatu) do ciast - może być cytrynowy, pomarańczowy albo waniliowy
białko
- do miski wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier puder, dodać pokrojone w kostkę masło oraz żółtko, zagnieść.
- ciasto podzielić na dwie równe części, do jednej dodać kakao, łyżkę mąki i mleko, zagnieść,do drugiej aromat do ciast,
- oba ciasta wstawić na pół godziny do lodówki, po tym czasie należy rozwałkować oba kawałki na płaty o tej samej grubości,
- białko lekko ubić,
- jasne ciasto posmarować białkiem, położyć ciemny płat ciasta, ponownie posmarować białkiem, zwinąć razem w rulon,
- rulon włożyć na 10 minut do lodówki, nagrzać piekarnik do 180 stopni, rulon pokroić na plastry i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, piec 15 minut.