▼
faworki, chrusty
na ciasto:
200 mąki pszennej tortowej
4 żółtka
kostka masła
25ml spirytusu
100 ml śmietany
szczypta soli
dodatkowo:
tłuszcz do smażenia (smalec, planta)
cukier puder do posypania
- wszystkie składniki zagnieść, ciasto rozwałkować, pokroić aby wyszły prostokąty ok 3 cm szer
i 7 dł, na środku każdego prostokąta zrobić nacięcie i przełożyć, smażyć w gorącym tłuszczy, - wyłożyć na papierowe ręczniki, posypać cukrem pudrem.
sernik z pierniczkami
masa serowa:
4 kostki twarogu po 250 g
szklanka cukru
kostka miękkiego masła albo margaryny
7 jaj
budyń waniliowy
2 opakowania pierniczków (miałam akurat z nadzieniem)
spód:
24 herbatniki
1/4 masła
- na blachę wyłożyć papier do pieczenia, herbatniki rozdrobnić w blenderze, zagnieść z masłem, wyłożyć na blasze,
- masło (margarynę) utrzeć z cukrem, dodać żółtka, miksować,
- twaróg przecisnąć 2 razy przez praskę (ewentualnie dwukrotnie zmielić), dodać do masy, miksować, dodać budyń, dobrze wymieszać,
- białka ubić na sztywno, dodać do masy, delikatnie wymieszać,
- część masy sernikowej wylać na herbatniki, ułożyć pierniczki, zalać pozostałą masą, piec godzinę w 180 st.
polecam również: