250 g margaryny
4 jajka
3 łyżki kakao
1,5 szklanki cukru
1,5 szklanki mąki pszennej
3 krople aromatu waniliowego
pół tabliczki gorzkiej czekolady
łyżeczka proszku do pieczenia
wiórki kokosowe (do posypania)
4 łyżki wody
1. do małego garnka włożyć margarynę, dodać wodę,
cukier, olejek, czekoladę i kakao, gotować na małym ogniu do
połączenia składników, zagotować, ostudzić,
2. białka oddzielić od żółtek, białka ubić, żółtka
dodać do masy kakaowej,
3. odlać z masy szklankę (można więcej),
4. do masy pozostałej w garnku dodać mąkę z
proszkiem i miksować, dodać białko, wymieszać łyżką,
5.
piec 45 minut w temperaturze 180 stopni C,
6. poczekać aż trochę ostygnie, przekroić wzdłuż, jeden
placek polać masą odstawioną w szklance, przykryć drugim
plackiem, rozsmarować resztę polewy, posypać wiórkami kokosowymi.
Murzynek Bambo w Afryce mieszka...
OdpowiedzUsuńNa szczęście Twój jest pod samym nosem częstuję się i znikam :)
i ja się poczęstuje ale przepisem chociaż robię murzynka trochę inaczej ale wszystkiego trzeba spróbować :)
OdpowiedzUsuńFajny murzynek jednak nie doczytałam nigdzie jak duża ma być forma :)
OdpowiedzUsuńFajny murzynek jednak nie doczytałam nigdzie jak duża ma być forma :)
OdpowiedzUsuńkeksówka
Usuń