jabłecznik fit






ciasto:
250 g mąki pszennej
150 g mąki owsianej
4 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
80 g erytrytolu

masa:
1,5 kg jabłek
łyżka cynamonu
bułka tarta

ponadto:
4 białka
szczypta soli
40 g erytrytolu

1. obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać cukry, margarynę i żółtka, zagnieść, podzielić na dwie części, obie zawinąć w folię, jedną włożyć do lodówki drugą do zamrażalnika (na min. 2 godziny),
2. jabłka obrać, pokroić w kostkę, gotować pół godziny z małą ilością wody,na koniec dodać cynamon,
3. blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto z lodówki, podpiec 15 minut w 180 stopniach,
4. białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i cukrem,
5. podpieczone ciasto posypać bułką tartą, wyłożyć jabłka, pianę z białek, na wierzch zetrzeć ciasto z zamrażalki
6. piec 40 minut w 180 stopniach


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz