▼
prosta i pyszna babka z majonezem
bardzo prosta babka wystarczy 6 jajek dobrze ubić ze szklanką cukru, dodać szklankę mąki pszennej, szklankę mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 łyżki majonezu i parę kropel ulubionego olejku (ja dodaję migdałowego, ale może być waniliowy, rumowy albo śmietankowy), część masy wylać na blachę wysmarowaną masłem a do reszty dodać ok łyżki kakao i wylać na białą masę. Piec 40 minut w 170-190 stopniach.
pyszna szybka szarlotka z jabłkami prażonymi ze słoika
ciasto (na blachę 26x38):
330 g mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
kostka margaryny
4 żółtka
3 łyżki śmietany
łyżeczka proszku do pieczenia
nadzienie:
słoik prażonych jabłek
2 łyżeczki cynamonu
cukier (według uznania)
łyżka bułki tartej
kruszonka:
100 g margaryny
100 g cukru
200 g mąki pszennej
- ciasto zagnieść, 2/3 wykleić blachę wyłożoną papierem do pieczenia, podpiec 10 minut w 150 stopniach,
- jabłka wymieszać z cynamonem, cukrem i bułką tartą, wyłożyć na podpieczony spód,
- resztę ciasta rozwałkować cienko i wyłożyć na jabłka, zagnieść składniki na kruszonkę i posypać na ciasto,
- piec 45 minut w 180 stopniach, posypać cukrem pudrem.
pyszna tarta z truskawkami i kremem z białej czekolady
spód:
2 szklanki mąki pszennej
150 g zimnego masła
1/4 szklanki cukru
2 żółtka
łyżka kwaśnej śmietany
masa:
250 ml śmietany 36%
pół szklanki mleka
1,5 tabliczki białej czekolady
3 łyżeczki żelatyny
2 łyżki cukru
truskawki
galaretka truskawkowa
- składniki na spód zagnieść, odstawić na 20 minut do lodówki, wykleić ciastem blachę do tarty (wysmarowaną masłem) piec 20 minut w 180 stopniach,
- 3 łyżeczki żelatyny zalać 3 łyżkami wody, odstawić na 5 minut,
- w rondelku zagotować śmietanę, mleko, i cukier, zdjąć z palnika, dodać czekoladę, mieszać do roztopienia czekolady, dodać żelatynę,
- wystudzoną masą zalać ostudzone ciasto, wstawić do lodówki,
- gdy masa stężeje wyłożyć na wierzchu pokrojone truskawki,
- galaretkę rozpuścić w szklance wody, tężejącą polać truskawki, ciasto wstawić do lodówki.
domowe pralinki kokosowe
moje pierwsze domowe pralinki, których przygotowanie jest bardzo łatwe i nie zabiera dużo czasu :)
ostatnio z jakąś gazetą kupiłam foremkę serduszka (20 szt) i właśnie proporcję składników podaję na 20 sztuk pralinek serduszek
60 g czekolady mlecznej
30 g czekolady białej
15 ml kremówki
15 g wiórek kokosowych
- rozpuścić 2/3 mlecznej czekolady w kąpieli wodnej posmarować formę, wstawić do zamrażalnika na 10 minut,
- czynność powtórzyć, wstawić do zamrażalnika,
- białą czekoladę rozpuścić w rondelku, dodać kremówkę i wiórki, wymieszać, wyłożyć do foremek, wstawić do zamrażalnika na 15 minut,
- rozpuścić pozostałą część czekolady mlecznej i wyłożyć na masę kokosową,
- wstawić do zamrażalnika, wyjąć pralinki z foremek.
domowy tort bananowo-truskawkoy
Ja zrobiłam tort z dwóch biszkoptów: kakaowego i białego
tylko dlatego że moja córeczka zjadła mi jeden czekoladowy blat i musiałam
upiec drugi biszkopt. Tort może być wyłącznie kakaowy, do białego nie dodajemy
kakao.
Składniki na biszkopt:
6 jajek (oddzielnie białka i żółtka)
1,5 szklanki cukru
1 szklanka mąki zwykłej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
0,5 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka octu
0,5 szklanki kakao
1. Żółtka, proszek
do pieczenia i ocet wymieszać w wysokim naczyniu i odstawić
do wyrośnięcia,
2. Białka ubić z
cukrem na puszystą masę,
3. Dodać obie mąki
ubijać, następnie dodać olej i na koniec masę z żółtek i kakao,
4. Wylać na blachę
wyłożoną papierem do pieczenia, piec 40
minut w temperaturze 180 stopni.
domowe pyszne kruche faworki
na ciasto:
200 mąki pszennej tortowej
4 żółtka
kostka masła
25ml spirytusu
100 ml śmietany
szczypta soli
dodatkowo:
tłuszcz do smażenia (smalec, planta)
cukier puder do posypania
- wszystkie składniki zagnieść, ciasto rozwałkować, pokroić aby wyszły prostokąty ok 3 cm szer
i 7 dł, na środku każdego prostokąta zrobić nacięcie i przełożyć, smażyć w gorącym tłuszczy, - wyłożyć na papierowe ręczniki, posypać cukrem pudrem.
sernik na zimno z musem malinowym
spód:
30 szt kakaowych herbatników
20 g czekolady deserowej
50 g masła
herbatniki rozkruszyć, masło z czekoladą rozpuścić w rondelku i połączyć z herbatnikami, masą wylepić tortownicę,
masa serowa:
3 opakowania twarogu chudego (600 g)
3/4 szklanki cukru
0,5 szklanki mleka
250 ml kremówki
3 łyżki żelatyny deserowej
- twaróg, cukier i mleko połączyć w blenderze,
- kremówkę ubić dodać żelatynę,połączyć z twarogiem, wylać na spód, wstawić do lodówki.
galaretka malinowa:
400-500 g mrożonych malin
4 łyżki cukru
2 galaretki malinowe
- galaretki rozrobić w 3 szklankach gorącej wody,
- maliny podgrzać w rondelku z cukrem, rozdrobnić blenderem, przelać przez sito (w celu oddzielenia pestek)
- galaretki wlać do musu, odstawić do lodówki, tężejąca galaretkę wylać na masę serową,
- sernik wstawić na noc do lodówki.
strucla drożdżowa z marmoladą
składniki na ciasto (2 strucle):
0,5 kg mąki
pół kostki drożdży
0,5 kostki roztopionej ciepłej margaryny
szklanka mleka
4/5 szklanki cukru (ciasto jest słodkie, czyli takie jak lubię, ale można dodać mniej cukru)
2 żółtka
kilka kropel ekstraktu waniliowego lub aromatu waniliowego
marmolada owocowa
- przygotować rozczyn: pół szklanki ciepłego mleka, drożdże, łyżkę cukru i mąki wymieszać i zaczekać aż rozczyn "ruszy",
- do rozczynu dodać pozostałe składniki na ciasto, zamieszać łyżką a następnie wyrobić aż ciasto będzie odchodziło od ręki,
- pozostawić do wyrośnięcia na godzinę,
- po tym czasie uderzyć pięścią w ciasto i ponownie zagnieść,
- ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować, posmarować marmoladą, zwinąć,
- przełożyć do blachy, ciasto można posmarować białkiem
- piec 40 minut w 180-200 stopniach.
orzeszki z masą orzechową
skorupki:
3 szklanki mąki
kostka margaryny
2 jajka
pół szklanki cukru
łyżeczka sody
szklanka śmietany kwasnej
wszystkie składniki zagnieść, odstawić na pół godziny do lodówki, następnie uformować kuleczki o średnicy ok. 1 cm, upiec skorupki w opiekaczu elektrycznym do orzeszków
masa:
kostka margaryny
0,5 szklanki cukru
ok. 500 g mleka w proszku
1/4 szklanki wody
łyżka kakao
cukier waniliowy
posiekane (zmiksowane) orzechy laskowe albo włoskie
margarynę roztopić w rondelku, dodać cukier, cukier waniliowy, wodę i kakao, zagotować, odstawić na parę minut, żeby masa była ciepła, stopniowo dodawać mleko w proszku (aż masa będzie gęsta) a na końcu orzechy, miksować, wypełnić skorupki.
tort śmietanowiec
biszkopt:
6 jajek
(oddzielnie białka i żółtka)
1,5 szklanki
cukru
1 szklanka mąki
zwykłej
0,5 szklanki
mąki ziemniaczanej
0,5 szklanki
oleju
2 łyżeczki
proszku do pieczenia
łyżeczka octu
1.
żółtka, proszek do pieczenia i ocet wymieszać w wysokim naczyniu i
odstawić
do wyrośnięcia,
2.
białka ubić z cukrem na puszystą masę,
3.
dodać obie mąki ubijać, następnie dodać olej i na koniec masę z żółtek,
4.
wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, piec 40 minut w temperaturze 180 stopni.
masa:
3 dowolne
galaretki
2,5 szklanki
mleka
szklanka cukru
cukier waniliowy
jogurt naturalny
(150 ml)
kremówka 220 ml
8 łyżeczek
żelatyny do deserów
1. każdą z galaretek rozpuścić w szklance wrzątku, dobrze wymieszać, wstawić do lodówki,
2. mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym,
zestawić z ognia i wsypać żelatynę, dobrze wymieszać, ostudzić,
3. dodać
jogurt, kremówkę ubić , wymieszać delikatnie z masą, dodać pokrojone w kostkę (albo inne kształty)
galaretki, odstawić do lodówki na kilka minut żeby masa zgęstniała.
Biszkopt przekroić, przełożyć masą,
wstawić do lodówki, na górę można wyłożyć owoce i zalać galaretką.