ciasto (na blachę 26x38):
330 g mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
kostka margaryny
4 żółtka
3 łyżki śmietany
łyżeczka proszku do pieczenia
nadzienie:
słoik prażonych jabłek
2 łyżeczki cynamonu
cukier (według uznania)
łyżka bułki tartej
kruszonka:
100 g margaryny
100 g cukru
200 g mąki pszennej
- ciasto zagnieść, 2/3 wykleić blachę wyłożoną papierem do pieczenia, podpiec 10 minut w 150 stopniach,
- jabłka wymieszać z cynamonem, cukrem i bułką tartą, wyłożyć na podpieczony spód,
- resztę ciasta rozwałkować cienko i wyłożyć na jabłka, zagnieść składniki na kruszonkę i posypać na ciasto,
- piec 45 minut w 180 stopniach, posypać cukrem pudrem.