składniki na blaty:
3 szklanki mąki pszennej
pół szklanki miodu
pół szklanki cukru
łyżeczka sody
2 jajka
łyżeczka przyprawy korzennej
krem:
2 szklanki mleka
6 łyżek kaszy mannej
miękka margaryna (200 g)
pół szklanki cukru
polewa:
użyłam bombki czekoladowe ze świąt i łyżeczkę kwaśnej śmietany
orzechy i wiórki kokosowe
ciasto piekłam w kwadratowej blasze o bokach 24 cm
- miód zagotować z cukrem, dodać do mąki, wymieszać, dodać całe jajka, sodę oraz przyprawę, zagnieść, podzielić na 3 części (moje wyszły po 206 g), wstawić na pół godziny do lodówki, następnie upiec każdą oddzielnie po 15-18 minut w 280 stopniach, ostudzić,
- do rondelka wlać mleko, dodać cukier oraz kaszę, zagotować i ostudzić,
- margarynę utrzeć, dodać zimną kaszę, miksować min. 5 minut, przełożyć blaty,
- czekoladę roztopić w rondelku, dodać śmietanę, posmarować wierzch ciasta, ozdobić.
Wspaniały ,ja uwielbiam chyba wszystkie rodzaje pierników.
OdpowiedzUsuń