pół kg mąki
margaryna
szklanka gęstej śmietany
2 opakowania cukru waniliowego
rozmącone jajko
200 ml kremówki
- mąkę z margaryną posiekać, dodać śmietanę i 1 cukier waniliowy, wyrobić, wstawić do lodówki na godzinę,
- rozwałkować, pokroić w paski i nawinąć na foremki-rurki,
- posmarować rozmąconym jajkiem, posypać cukrem waniliowym, piec na złoto (ok. 10 minut) w temperaturze 170 stopni,
- delikatnie zdjąć rurki z foremek,
- kremówkę ubić, wypełnić rurki
pycha ! musze kupic rurki do pieczenia takich cudeniek
OdpowiedzUsuńw sklepie z gospodarstwem domowym tylko sporo trzeba kupić foremek bo pieką się jednocześnie
Usuńoj zjadłabym:) również nie mam foremek, a lepiej nie mówić ile czasu mówię, że je kupię:P
OdpowiedzUsuńsa przepyszne ale gdy mam je robić i to w dużej ilości to cały dzień mi schodzi...
OdpowiedzUsuńPyszny deser z mojego dzieciństwa !
OdpowiedzUsuń