25 dag margaryny
pół szklanki cukru
3 czubate
szklanki mąki
4 żółtka
1 łyżeczka proszku do
pieczenia
2 łyżki śmietany
(kwaśnej)
cukier waniliowy
masa:
1 kg śliwek
cukier waniliowy
cynamon
1. mąkę
wymieszaną z proszkiem do pieczenia posiekać nożem z margaryną,
2. dodać
żółtka, cukier, cukier waniliowy, śmietanę i wyrobić ciasto,
3. ciasto
podzielić na dwie części i włożyć na godzinę do zamrażalnika,
4. śliwki podzielić na pół i wyjąć pestki,
5. połowę ciasta zetrzeć na tarce na dużych
oczkach na wyłożoną papierem dużą blachę, wyłożyć śliwki, posypać
cynamonem, pozostałe ciasto zetrzeć na śliwki,
Hej! Dzisiaj zrobiłam ciasteczko. Bardzo dobre. Z lekkością sięgam po kolejne kawałki.Ciesze się że nie wyszedł zakalec - z braku proszku do pieczenia wsypałam łyżeczkę sody oczyszczonej. Jedyne co mogę powiedzieć - dla mnie o pół szklanki za słodkie.
OdpowiedzUsuń