zakwas: kromkę razowego chleba zalać ciepłą przegotowaną wodą (pół szklanki), rozdrobnić, po 5 minutach dodać 100 g żytniej mąki, szczyptę soli i odrobinę drożdży, wymieszać, przykryć szmatką, odstawić na 24 godziny w ciepłe miejsce.
składniki na jeden chleb:
55 g mąki żytniej (najlepiej typ 2000)
190 g mąki pszennej
4 g suchych drożdży
pół łyżeczki soli
1,5 łyżeczki cukru
ziarna słonecznika (według upodobania)
zakwas
2 łyżki oleju
pół szklanki przegotowanej letniej wody
- obie mąki przesiać do miski, dodać cukier, sól, drożdże i słonecznik, wymieszać, dodać zakwas i olej, wymieszać, stopniowo wlać wodę i wyrabiać,
- w momencie gdy ciasto będzie odchodziło od ręki odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce,
- keksówkę wysmarować masłem i posypać mąką,
- gdy ciasto zwiększy swoją objętość ponownie wyrobić i przełożyć do blachy, odstawić na 15 minut,
- górę chleba zwilżyć wodą, posypać pestkami, wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, piec 60 minut,
- w momencie gdy góra będzie już podpieczona można chleb przykryć folią aluminiową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz