▼
świąteczne pierniczki
Pyszne świąteczne pierniki
550 g mąki tortowej
300 g miodu
100 g cukru pudru
120 g masła
1 jajko
2 łyżeczki sody oczyszczonej
Przyprawa do piernika
1 łyżeczka kakao
Składniki zagnieść, rozwałkować, wykroić pierniczki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, piec 10 minut w temperaturze 180 stopni C.
pierogi z kapustą i grzybami
Ciasto z
poniższego przepisu jest mięciutkie i elastyczne. Przy wykonywaniu pierogów
należy pamiętać, że najważniejsze jest powolne dodawanie mąki do początkowej
kluchy oraz długie wyrabianie
ciasta. Ja od razu robię pierogi i parę
uszek do barszczu. Oczywiście robienie pierogów jest czynnością pracochłonną
dlatego tez mrożę parę i gdy tylko mam ochotę wrzucam do gorącej wody i gotowe.
Pierogi z kapustą i grzybami
składniki
(na około 50 pierogów):
pół kg mąki pszennej + do podsypywania
szklanka gorącej wody
łyżeczka soli
nadzienie:
0,5 kg kiszonej kapusty
szklanka suszonych grzybów
sól, pieprz
1. grzyby
wymoczyć w zimnej wodzie kilka godzin (najlepiej całą noc).
2. kapustę
i grzyby drobniutko pokroić i usmażyć aż będą miękkie, dodać sól i pieprz.
3. na
stolnicę wysypać połowę mąki, posolić, wlać wodę (musi być gorąca, ale tak żeby nie parzyła
naszych rąk), wymieszać łyżką.
4. ugniatać
ciasto dodając resztę mąki, wyrabiać do momentu aż będzie elastyczne.
5. odcinać
po kawałku i wałkować bardzo cieniutko, za pomocą szklanki wykroić kółka,
nałożyć farsz i zlepić brzegi.
6. gotowe
pierogi wrzucić do osolonej wrzącej wody. Od momentu , gdy pierogi wypłyną na
wierzch gotować jeszcze 2-3 minuty.
7. pierogi
usmażyć na patelni. Podawać z podsmażoną cebulką.
świąteczne pierniki
Pyszne grube i przede wszystkim miękkie pierniki, które
najlepiej zrobić parę tygodni przed Świętami, i przechowywać w szczelnym
pojemniku. Można je później ładnie zapakować jako prezent albo postawić na
stole………….
PYSZNE
GRUBE PIERNIKI
Składniki:
1 kg mąki pszennej
6 żółtek
3 białka
1 i 1/3 szklanki
cukru
3 łyżki kakao
200 ml śmietany
3 łyżeczki sody
przyprawę do
pierników
1 kostka masła
1 słoik miodu (400 g)
1.
w dużej misce wymieszać kakao z mąką, odstawić.
2.
miód
zagotować z przyprawami, odstawić, włożyć masło, poczekać aż się rozpuści i
wystygnie.
3.
w śmietanie rozpuścić sodę, odstawić aż śmietana
zwiększy swą objętość
4.
białka ubić na pianę, dodać cukier, ubijać,
dodawać żółtka.
5.
ubite jaja wlewać do mąki i delikatnie
wymieszać, wlać miód i dalej mieszać. Na koniec dodać śmietanę z sodą.
6.
odstawić na 24 godziny,
7.
ciasto rozwałkować podsypując mąką na grubość ok
3 cm i wykrawać pierniczki,
8.
wykładać na blasze wyłożonej papierem do
pieczenia,
9.
piec 15 minut w temperaturze 150 stopni C,
udekorować według uznania