tort, który wykonałam na Imieniny mojej Mamy
▼
100 lat
Moje
pierwsze kroki z tortem angielskim, nie miałam dużo czasu, więc widać
niedociągnięcia. Tort zrobiłam dla mojej Mamy z okazji Urodzin
ROLADKI Z NIESPODZIANKĄ
Pomysł narodził
się wczoraj :) miałam
dwa kawałki schabu, trochę papryki, otwarte ogórki kiszone, ser żółty i
pieczarki. Moim zdaniem mało
pracochłonne a bardzo smaczne i nadaje się na obiad dla gości.
ROLADKI Z NIESPODZIANKĄ
(porcja na 2 osoby)
2 kawałki schabu
pieczarka
plaster sera żółtego
kawałek czerwonej papryki
ogórek kiszony
sól, pieprz
jajko
bułka tarta
1. schab
dobrze ubić, posolić i popieprzyć,
2. pieczarki,
paprykę, ser, ogórki pokroić w paski, położyć na schab, zwinąć, zawinąć w rękaw
do pieczenia, gotować 3 minuty we wrzątku,
do pieczenia, gotować 3 minuty we wrzątku,
3. jajko
roztrzepać na talerzu, na drugi talerz wsypać bułkę,
4. wyjąć
roladki z wody, odwinąć folię, obtoczyć w jajku i bułce, smażyć na patelni.
szybka sałatka z makaronem
Bardzo prosta, szybka sałatka, którą robię w razie niezapowiedzianej
wizyty znajomych, kilka składników, mało pracy a bardzo dobrze smakuje. POLECAM.
Ilość składników zależy od wielkości porcji jaką szykujemy. Poniżej
przedstawiam wersję na 4 osoby.
SAŁATKA Z MAKARONEM
makaron rurki
200 g
5 ogórków kiszonych
20 dag wędliny
pół łyżki koperku
łyżeczka sosu do sałatek koperkowo-ziołowy
2 łyżki majonezu
sól, pieprz
1. makaron
ugotować, odcedzić, przełożyć do miski,
2. pokrojone
w kostkę ogórki i wędlinę, koperek, sos, majonez, sól i pieprz dodać do
makaronu, wymieszać.
makowiec
Poniżej przedstawiam przepis na biszkopt z makiem, jadłam
ostatnio u mojej mamy i jest przepyszny, puszyste ciasto, bardzo dobra masa
makowa. Idealne ciasto na zbliżające się Święta.
BISZKOPT
Z MAKIEM
Ciasto:
4 jajka
szklanka cukru
4 łyżki oleju
szklanka mąki pszennej
łyżeczka proszku do
pieczenia
Masa:
1,5 szklanki maku
3 jajka
2 łyżki mąki
ziemniaczanej
¾ szklanki cukru
kostka margaryny
olejek migdałowy
polewa
kilka orzechów włoskich
1. białka ubić z cukrem na sztywną pianę,
dodać żółtka, mąkę, oliwę, proszek, miksować,
2. wylać na blachę wyłożoną papierem do
pieczenia, piec ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni C,
3.
mak zalać wrzącą wodą,
4. po 20 minutach zagotować i odstawić do
wystygnięcia,
następnie odlać i przemielić 2 razy przez maszynkę, połączyć z jajkami, mąką i zapachem,
następnie odlać i przemielić 2 razy przez maszynkę, połączyć z jajkami, mąką i zapachem,
5. zagotować margarynę i nie zdejmując z
ognia stopniowo dodawać mak,
6.
gęstniejącą masą przekładać pokrojone
ciasto,
7. wierzch
polać polewą i posypać orzechami.