łatwe przeliczanie produktów


szaszłyki z cukinią


wystarczy mała cukinia, 6 pieczarek, 2 cebule, pół czerwonej papryki, sól i zioła prowansalskie. Szaszłyki przygotowałam na grilla jednak ze względu na pogodę musiałam upiec je w piekarniku.

młoda kapusta z żeberkami





1 kg żeberek
małą główka młodej kapusty
cebula
marchewka
sól, pieprz
ziele angielskie, liść laurowy
2 łyżki koncentratu pomidorowego



  1. żeberka pokroić i gotować 30 minut, dodać liść, ziele, poszatkowaną cebulę, kapustę i startą na dużych oczkach marchewkę, gotować 45 minut,
  2. pod koniec gotowania wyjąć żeberka, oddzielić od kości, pokroić drobno, przesmażyć na patelni i wrzucić do kapusty,
  3. dodać sól, pieprz, koncentrat, jeśli ktoś lubi może dodać koperek.

drożdżówka z truskawkami





Na ciasto:
szklanka mąki pszennej chlebowej
1 1/3 mąki pszennej3/4 szklanki ciepłego mleka
4 czubate łyżki cukru
jajko i jedno żółtko
szczypta soli
60 g roztopionego ciepłego masła
8 g suchych drożdży

na kruszonkę:
łyżka masła
3 łyżki mąki

truskawki
jajko



1.         Mleko, cukier, jajko, żółtko wymieszać w misce, dodać mąkę, drożdże, masło i sól, wymieszać. Ciasto nie może się kleić, w razie potrzeby dodać mąkę,
2.          Pozostawić w ciepłym miejscu 20 minut,
3.          Podzielić na 9 części uformować bułeczki, wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia,
4.          Pozostawić na 20 minut,
5.          Na środku kieliszkiem wydrążyć kółeczka , przycisnąć do samej blaszki, w dziurce ułożyć truskawki,
6.          Posmarować bułki jajkiem i posypać kruszonką (wymieszać masło  z mąką,
7.          Piec 25 minut w 180 stopniach.
 

tęczowy sernik, sernik bez pieczenia






4 galaretki (ja dałam truskawkową, wiśniową, brzoskwiniową i gruszkową)
3 kostki chudego twarogu
truskawki
 3 łyżki cukru


  1. rozpuścić galaretkę w szklance wrzącej wody, dodać łyżkę cukru, ostudzić, w blenderze  zmiksować z kostką twarogu, wylać na blachę, wstawić do lodówki na godzinę,
  2. tak samo zrobić z dwiema następnymi galaretkami, po trzeciej warstwie ułożyć na wierzch pokrojone truskawki,  galaretkę truskawkową rozpuścić w 1,5 szklance wody, jak wystygnie i będzie gęstniała wylać na truskawki, wstawić do lodówki.
    na spód można wyłożyć herbatniki albo biszkopty



pierogi z mięsem


 ciasto (ok 45 pierogów)
2 szklanki mąki
łyżeczka soli
łyżeczka oleju
szklanka ciepłej wody

cebulka zapiekana

farsz:
filet z kurczaka, mięso z rosołu
  1. mąkę przesiać przez sitko, dodać sól i olej, stopniowo dodawać wodę i zagniatać aż będzie miękkie i elastyczne,
  2.  na farsz zużyłam mięso pozostałe z rosołu z kuru i trochę fileta z kurczaka, zmieliłam przez maszynkę z marchewką z rosołu i z cebulą, przyprawiłam.
  3. ciasto rozwałkować cieniutko, wykroić duże kółka, nałożyć farsz, skleić, gotować 5 minut, posypać cebulką

pizza z krewetkami

Ciasto:
25 g drożdży
3 szklanki mąki
pół łyżki cukru
pół łyżeczki soli
1 łyżka oleju

Składniki:



10 mrożonych krewetek
oliwki krojone
pomidor
cebula
6 pieczarek


pół puszki pomidorów krojonych
oregano, sól, pieprz
mała papryka (kolor według uznania)
30 dag sera żółtego

sól, pieprz

1.  w misce rozpuścić drożdże w szklance ciepłej wody z dodatkiem cukru, soli i łyżki mąki, zaczekać pół godziny,
2.   dodać mąkę i olej, wyrabiać do uzyskania jednolitej masy, odstawić do wyrośnięcia,
3. ciasto rozwałkować, przełożyć do blachy, posmarować sosem pomidorowym,
4, wyłożyć pokrojoną cebulę, pieczarki, pomidory, krewetki, oliwki, posypać startym serem, dodać sól i pieprz,
4. piec 20 minut w temperaturze 180 stopni.

makaron z krewetkami, danie chińskie

bardzo prosty przepis na danie, które jadłam w restauracji chińskiej pod nazwą smażony makaron chiński z krewetkami i mix warzywny
składniki:
krewetki mrożone
mrożona mieszanka chińska
sos sojowy
makaron chiński
pieprz i sól

makaron ugotować, krewetki włożyć na 5 minut do gorącej wody, usmażyć z warzywami i sosem sojowym, dodać makaron i sól i pieprz do smaku



babeczki z czereśniami

uwielbiam babeczki: z truskawkami, rabarbarem, jagodami, czekoladą, ale tym razem spróbowałam z czereśniami i naprawdę cudowne, pyszne i nie można się oprzeć.

przepis na babeczki znajdziecie  tutaj

zamiast truskawek należy dodać czereśnie

babeczki z truskawkami, truskawkowe babeczki, truskawkowe muffinki


Składniki na 12 mufinek:
250 g mąki
150 g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
¾ szklanki mleka
¾ szklanki oleju

truskawki





1.         W jednej misce wymieszać (łyżką) suche składniki w drugiej mokre,
2.         Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać łyżką, dodać pokrojone truskawki, zamieszać,
3.         w dziurach w blasze umieścić papilotki i wypełnić ciastem,
4.         piec 20 minut w 180 stopniach.

babeczki z truskawkami i rabarbarem

Składniki na 12 mufinek:
250 g mąki
150 g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
¾ szklanki mleka
¾ szklanki oleju
rabarbar
truskawki





1.         W jednej misce wymieszać (łyżką) suche składniki w drugiej mokre,
2.         Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać łyżką, dodać pokrojone truskawki i pokrojony rabarbar, zamieszać,
3.         w dziurach w blasze umieścić papilotki i wypełnić ciastem,
4.         piec 20 minut w 180 stopniach.

kruche babeczki z truskawkami



ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki cukru
1/4 szklanki mielonych migdałów
100 g masła

krem:
1/4 szklanki mleka
1/3 szklanki cukru
1 1/2 szklanki mleka w proszku
130 g masła
parę kropel ekstraktu waniliowego



pierogi z truskawkami



 ciasto (ok 45 pierogów)
2 szklanki mąki
łyżeczka soli
łyżeczka oleju
szklanka ciepłej wody

truskawki
cukier waniliowy
śmietana kremówka

  1. mąkę przesiać przez sitko, dodać sól i olej, stopniowo dodawać wodę i zagniatać aż będzie miękkie i elastyczne,
  2. truskawki pokroić w drobne kawałeczki,
  3. ciasto rozwałkować cieniutko, wykroić kółka, nałożyć truskawki, skleić, gotować 5 minut, polać kremówką z cukrem waniliowym.